Cum putem salva speciile de plante în pericol de dispariție? Cât mai multe grădini botanice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu

Cum putem salva speciile de plante în pericol de dispariție? Cât mai multe grădini botanice

Ştiință 28 Septembrie 2017 / 18:04 1591 accesări

De la Kew Gardens din Londra până la Gardens by the Bay din Singapore, grădinile botanice din lumea întreagă adăpostesc cel puțin o treime dintre speciile cunoscute de plante, însă este nevoie de eforturi suplimentare pentru protejarea varietăților aflate în pericol de dispariție, după cum se arată într-un studiu publicat de Universitatea Cambridge, citat marți de Fundația Thomson Reuters. O cincime dintre plante sunt în prezent în pericol de dispariție, însă nu există niciun motiv tehnic pentru care vreuna dintre ele ar trebui să dispară, susțin oamenii de știință în urma studierii a 1.116 colecții. ''Rețeaua globală a grădinilor botanice reprezintă cea mai bună speranță pe care o avem pentru salvarea unora dintre plantele aflate în cel mai mare pericol de dispariție'', a declarat Samuel Brockington de la Departamentul pentru studiul plantelor din cadrul Universității Cambridge, curatorul grădinii botanice a acestei instituții.

''Dacă nu conservăm diversitatea plantelor, umanitatea se va confrunta cu provocări la nivel global privind securitatea alimentară și a aprovizionării cu combustibili, cu degradarea mediului înconjurător și cu schimbările climatice'', a adăugat specialistul.

Grădinile botanice cuprinse în acest studiu dețin peste 105.000 de specii de plante. ''Aceste cifre sunt cu atât mai remarcabile cu cât reprezintă o estimare minimă, bazată pe date de la numai o treime dintre grădinile botanice din lume'', au menționat luni oamenii de știință în jurnalul ''Nature Plants''.

În prezent, aproximativ 10% din capacitatea de stocare a grădinilor botanice este dedicată speciilor aflate în pericol de dispariție, fiind nevoie de extinderea acesteia, după cum au precizat cercetătorii. Pentru a adăposti mai multe specii amenințate cu dispariția - în special a celor provenind din zone cu climă tropicală - este nevoie de o mai bună coordonare la nivel internațional, mai arată oamenii de știință, conform sursei citate. Majoritatea plantelor din lume provin din zone cu climă tropicală, acestea constituind până la 25% din totalitatea plantelor aflate în grădinile botanice.

Cea mai mare parte a grădinilor botanice din lume se află în regiuni cu climă temperată din Europa și America de Nord. Investiții substanțiale sunt necesare pentru realizarea unui sistem la nivel mondial pentru conservarea plantelor în pericol de dispariție, astfel putându-se preveni extincția acestora, au subliniat cercetătorii.



12