Cum rezolvă CNAS problema gravă a centrelor de permanență?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum rezolvă CNAS problema gravă a centrelor de permanență?

Sănătate 04 Octombrie 2018 / 12:42 896 accesări

CNAS a reglementat situația financiară a centrelor de permanență din toată țara, iar gărzile efectuate de medici la aceste centre vor fi plătite până la finalul acestei săptămâni.

Centrele de permanență sunt în relații contractuale cu casele județene de asigurări de sănătate, sursa de finanțare a acestor unități medicale fiind transferurile efectuate de la bugetul de stat către CNAS, prin intermediul Ministerului Sănătății.

În condițiile în care, ulterior adoptării Legii bugetului de stat pe acest an, tarifele de decontare a serviciilor efectuate de centrele de permanență s-au triplat, suma inițial alocată acestor unități sanitare pentru întregul an 2018 (61,5 milioane lei) a asigurat finanțarea doar pentru patru luni de activitate.

Ca urmare a demersurilor efectuate de Ministerul Sănătății și CNAS pentru suplimentarea fondurilor destinate centrelor de permanență, într-o primă etapă s-au alocat acestora încă 25,1 milioane lei din fondul de rezervă al guvernului.

Ulterior, la rectificarea bugetară din luna septembrie, au fost alocate alte 65 milioane lei în același scop, sumă ce a fost repartizată de CNAS caselor județene de asigurări de sănătate pentru a asigura plata la zi a centrelor de permanență, cel mai târziu până la sfârșitul săptămânii în curs.

În aceste condiții, considerăm ca nu există niciun motiv pentru blocarea activității acestor centre și facem apel la un echilibru al afirmațiilor și demersurilor în spațiul public, pentru evitarea inducerii unei stări de confuzie persoanelor care apelează la serviciile medicale respective.

În continuare, se fac demersuri pentru asigurarea finanțării centrelor de permanență pe perioada următoare, până la sfârșitul anului.



12