O CRIZĂ INTERMINABILĂ Am întins toţi elasticul minţii cât am putut doar-doar vom înţelege cum gândesc unii politicieni. Zilele trec, iar în USL încă nu este pace. Duşmanii politici profită de moment, şeful statului îşi face campanie pe seama alianţei de guvernare, iar liberalii ţin cont prea mult de orgolii şi îşi atacă colegii din Uniune. Se vorbeşte de încălcarea articolului 9 din protocolul Alianţei, dar despre soluţii sau motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie... nimic. Până acum, premierul Victor Ponta a fluturat steagul alb, spunând că va face tot ce-i stă în putinţă ca USL să funcţioneze brici. Şi liderul PC, Daniel Constantin, a luat flamura de măslin în mână. El a dezvăluit că până acum a tot făcut concesii, a renunţat la funcţii în favoarea liberalilor şi a trecut foarte multe lucruri cu vederea, lucruri pe care le-a ţinut departe de ochiul vigilent al presei.
CUM SE BAGĂ MORTUL ÎN CASĂ În timpul ăsta, liberalul-şef, Crin Antonescu, a luat atitudinea politicianului intransigent care ştie ce vrea şi nu renunţă la accederea lui Iohannis în funcţia de vicepremier. Prietenii ştiu de ce. Schematizând, aşa cum face electoratul, mai puţin dispus la analize aprofundate, putem spune că s-a ajuns tot la faza unei bătălii pe funcţii. Toate propunerile premierului au picat cu brio în faţa lui Antonescu. Chiar şi preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a oferit o soluţie. Nimic. Şeful statului i-a profeţit lui Antonescu o schimbare din funcţia de preşedinte de partid, secondat, evident, de Elena Udrea, cea care a aprins fitilul multor scandaluri. Liberalul Sorin Ilieşiu a căzut în plasă şi a început să jongleze cu ideea, spunând că locul lui ar putea fi luat de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu. El a invocat drept argument pentru schimbarea lui Antonescu faptul că va face o alianţă cu Băsescu. Degringolada bursei zvonistice pe această temă l-a scos din pepeni pe Antonescu, care a dat vina pe toată lumea. El spune că Ponta ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de premier în cazul în care doreşte să formeze un alt guvern fără participarea PNL. Ponta i-a replicat: „Când va fi cazul, va fi. Până atunci, să oferim stabilitate“. El a făcut, totodată, apel la liderul liberal, solicitând să nu se opteze pentru schimbarea formulei de guvernare.
CONDIŢII INTRANSIGENTE După toate declaraţiile ce curgeau ca Dunărea în aval, ieri după-amiază, Antonescu a sunat adunarea, punând, simbolic, mandatul pe masă la şedinţa Biroului Politic Naţional. Pentru a fi siguri că nu trece nimic de uşile sălii în care discutau, liberalii au folosit aparate de bruiaj. După trei ore de discuţii, au ieşit rând pe rând din sală, abţinându-se de la declaraţii. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a spus că, în opinia sa, sunt şanse mai mari de 50% ca „lucrurile să rămână în impas şi să continue criza“. În schimb, Crin Antonescu a luat poziţia omului care nu lasă loc de negocieri şi a anunţat că PNL îşi menţine propunerile pentru posturile de miniştri, inclusiv cea referitoare la postul de vicepremier pentru Klaus Iohannis, şi că solicită începerea discuţiilor pentru restructurarea numărului de ministere până pe 15 iunie, cel târziu. Antonescu a spus că hotărârea BPN privind poziţia PNL în discuţiile din cadrul USL a fost luată cu 68 de voturi „pentru“, două „împotrivă“ şi două abţineri. De asemenea, Biroul Politic a decis ca PNL să ceară partenerilor din alianţă anularea documentelor privind înfiinţarea USD, deoarece aceasta contravine acordului privind USL. Mai mult, liberalii cer partenerilor de alianţă respingerea urgentă a legii privind amnistia şi adoptarea celei privind reducerea CAS. Antonescu a spus că nu s-a cerut demisia sa, însă el a propus excluderea senatorului Sorin Ilieşiu, „pentru a da un semnal că nu orice nătărău poate vorbi orice”. Totodată, liberalii au aprobat o rezoluţie prin care este reconfirmat mandatul de negociere în USL privind structura Guvernului al preşedintelui formaţiunii, Crin Antonescu.