Alegerea mobilierului de bucătărie înseamnă în primul rând alegerea tipului și materialului, care determină întreținerea, designul și prețul.
Știm că aspectul estetic al mobilierului va juca un rol foarte important în alegerea ta. Dar nu neglija aspectul funcțional. Noua ta mobilă bucătărie trebuie să îndeplinească trei criterii esențiale.
Triunghiul de activități: să facem bucătăria mai accesibilă
În jargonul bucătăriei, există ceea ce se numește regula „triunghiului de activitate”: aceasta înseamnă că frigiderul, cuptorul și chiuveta ar trebui să fie poziționate astfel încât să îți reducă la minimum mișcările. În mod ideal, acest lucru se face prin plasarea rafturilor în paralel unul cu celălalt:
- pe de o parte, zona caldă (cuptor/plan de gătit);
- pe de altă parte, zona rece (frigider/lavoar).
Nu depinde de tine să te adaptezi la bucătăria ta, ci de bucătăria ta să se adapteze la tine.
Alege unități de mobilă pentru bucătării joase dacă ești scund, unități înalte și joase dacă ești înalt (în special pentru chiuvetă și zona de lucru). Dacă nu mai ești la fel de alert ca înainte când vine vorba de a te apleca, ia în considerare accesoriile de design interior care au rolul de a-ți ușura viața de zi cu zi:
- Turnichet pentru unitățile de colț
- Funduri de dulap glisante - pentru a aduce la tine conținutul unui dulap din partea de jos fără a fi nevoie să te târăști
- Un blat de lucru larg pentru mai mult confort.
În funcție de mărimea și forma bucătăriei, aranjează mobila bucătărie în așa fel încât să ai întotdeauna o zonă de lucru mare și practică pentru a găti și a depozita alimentele. Sfatul bucătarului: oprează pentru un blat de lucru mai adânc decât dulapurile pentru a crea spațiu pentru țevi și cabluri.
Cum să poziționezi mobila bucătărie
În funcție de dispunerea bucătăriei, elementele nu vor fi plasate în același mod. Prin urmare, trebuie, în primul rând, să:
- Localizezi punctele de alimentare cu apă, gaz, electricitate și canalizare pentru aparate (în special pentru hota de aspirație, cu excepția versiunilor cu reciclare);
- Măsori spațiul pentru mobilier;
- Determini forma bucătăriei.
Odată ce aceste elemente au fost adunate, vei putea planifica dispunerea mobilei. Îți reamintim rapid: unitățile înalte sunt adesea folosite pentru a depozita produse alimentare, în timp ce unitățile joase sunt folosite pentru a depozita echipamente de preparare (oale, tigăi, tacâmuri, aparate mici etc.).
Poți chiar să instalezi colțare in bucătărie dacă ai spațiu.
Alege mobilă bucătărie ușor de întreținut
Fie că ești un novice sau un bucătar adevărat, nu poți lupta împotriva grăsimii și a stropilor de apă pe frumoasa mobilă bucătărie. Alege materiale ușor de curățat, care necesită doar o ștergere rapidă.
Materialele folosite pentru mobilierul de bucătărie sunt prietenoase cu bugetul, ușor de întreținut și decorative.
- Mobilă bucătărie Formica
Formica, produsul vedetă al anilor '70, revine în forță! Ca și vărul său primar, laminatul, este rezistent și ușor de întreținut. Este un material care nu mai este disponibil pe piață sau este foarte rar, așa că trebuie să îl cauți. Acest mobilier retro poate fi cumpărat de obicei la mâna a doua la un preț foarte mic. Reciclarea mobilierului Formica este și garanția că se respiră un aer mai sănătos, deoarece trebuie știut că, după mai mulți ani, panourile din lemn reconstituit nu mai emit poluanți. Ne place robustețea și aspectul retro al formicii (deși este dificil să o găsim în stare bună). Pe de altă parte, marginile sale canelate au tendința de a se rupe în timp.
- Mobilă bucătărie din lemn
Lemnul aduce instantaneu moliciune și farmec interiorului bucătăriei. Adesea protejat de un lac sau de o pată, este ușor de întreținut. Prețul acestuia variază în funcție de calitatea și natura sa. Fiind un material natural și viu, culoarea sa poate varia în timp și poate reacționa rău la prea multă căldură sau umiditate (fisuri, deformări etc.). Acesta este disponibil în principal în 3 categorii:
- lemn natural (+5mm grosime) ;
- lemn furniruit (-5 mm grosime);
- placaj (foi de lemn asamblate și lipite între ele).
Lemnul are o latură atemporală și caldă, însă prețul său poate fi foarte mare în funcție de natura sa.
- Fronturi de dulapuri din oțel inoxidabil
Oțelul inoxidabil este robust, foarte igienic și ușor de întreținut. Este disponibil în mai multe versiuni (periat, anti-zgârieturi, satinat, cu efect de oglindă etc.) și se potrivește foarte bine cu aparate de uz casnic de aceeași calitate. Ideal pentru un decor de design, inoxul poate aduce și un pic de modernitate într-un spirit de cocon, amestecând fronturile din inox cu cele din lemn deschis. Oțelul inoxidabil este sensibil la zgârieturi și poate fi scump (în funcție de finisajul ales).
- Fronturi de mobilier lăcuit
Acesta este materialul potrivit pentru tine dacă elti în căutarea unui aspect de designer și a unui finisaj de înaltă calitate. Lacul oferă un aspect de oglindă care va adăuga strălucire și profunzime bucătăriei tale. Lacul este rezistent și ușor de întreținut.
- Mobilă bucătărie din melamină
Melamina este un material economic, ușor de întreținut și care oferă o multitudine de culori și aspecte. Lucioasă și colorată, va aduce lumină și veselie în interiorul tău. Ca imitație de lemn, va conferi o atmosferă moale și caldă bucătăriei tale. Ca imitație de metal, va aduce un efect industrial. Singurul dezavantaje este faptul că melamina se poate umfla din cauza umidității.