Cum să cheltuim 30 de miliarde de euro dacă nu avem proiecte viabile?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reprezentanţi ai mediului de afaceri constănţean se plîng de faptul că nu au acces la informaţiile cu privire la modalitatea de obţinere a finanţărilor europene, în timp ce autorităţile centrale spun că banii nu pot fi cheltuiţi întrucît agenţii economici nu întocmesc proiecte eligibile

Cum să cheltuim 30 de miliarde de euro dacă nu avem proiecte viabile?

Economie 19 Septembrie 2006 / 00:00 996 accesări

Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, cu sprijinul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa a organizat ieri, la hotelul Ibis din Constanţa seminarul cu tema “Programe de finanţare pentru IMM-uri - Fonduri structurale 2007-2013“. Pentru acest program, UE a alocat 30 de miliarde de euro. Evenimentul face parte dintr-o caravană care se va derula în opt oraşe, scopul fiind acela de a informa micii întreprinzători despre aceste programe de finanţare şi modul în care se pot obţine banii. La manifestare au participat directori ai direcţiilor de profil din ministerele de resort, reprezentanţii Agenţiilor Guvernamentale, reprezentanţii Delegaţiei Comisiei Europene în România, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Integrării Europene, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Integrării Europene, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, reprezentanţii ONG-urilor. În deschiderea manifestării, vicepreşedintele CCINA, Ion Dănuţ Jugănaru, a explicat celor prezenţi care este importanţa fondurilor structurale şi modul de accesare: “Aceşti bani nu se vor găsi într-un singur loc, de aceea ar fi necesar să ştiţi sursele de unde pot fi luaţi. O mare parte din aceşti bani vor veni către regiuni, nu către guvern şi va trebui să ne îndreptăm atenţia către acestea. Va trebui să identificăm toate aceste surse de finanţare pentru a cunoaşte nevoile noastre. Din păcate, cea mai mare îngrijorare este imposibilitatea de a cheltui fondurile, din lipsă de programe viabile“.

La rîndul său, directorul executiv al Oficiului Teritorial al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Constanţa, Dumitru Nancu, a arătat că principala dificultate a peste 60% dintre întreprinzători este accesul la informaţie. De aceeaşi părere a fost şi şeful Serviciului de Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din cadrul Prefecturii Constanţa, Ileana Gugoaşă, care a precizat că, în această perioadă, atenţia reprezentanţilor prefecturii s-a îndreptat către mediul rural, acolo unde informaţia pătrunde mai greu: “Dorim să realizăm grupuri locale alcătuite din cinci - şapte localităţi, pentru a se putea aceesa fonduri structurale mai uşor“. La rîndul său, directorul Agenţiei de Dezvoltare Rurală Sud-Est Brăila, Luminiţa Mihailov, a arătat că, în prezent, se negociază o serie de programe cu UE. “Trebuie să înţelegem că atunci cînd avem programe pentru dezvoltarea afacerii este necesar să avem în vedere şi anumiţi parametri. Există unele principii pe care UE doreşte să le vadă pentru a şti ce co-finanţează, ceea ce responsabilizează guvernele statelor membre“, a adăugat Mihailov. Potrivit lui Mihailov, în cazul în care se constată nereguli la un proiect depus, penalizarea din partea Comisiei Europene, nu se opreşte doar la un proiect, ci la întregul program. Ea a mai spus că atenţia ar trebui să fie îndreptată şi către directiva de servicii europene în vederea ridicării standardelor în transporturi, sănătate, educaţie şi sistemele de alimentare cu apă potabilă, standarde la care România ar trebui să se alinieze. “Fondurile structurale ale UE, gestionate Comisia Europeană, pot ajuta substanţial România să se apropie de standardele occidentale de civilizaţie. În intervalul 2007-2013, UE ar putea investi în ţara noastră aprox. 30 miliarde de euro. Provocarea majoră pentru mediul de afaceri, ca şi pentru autorităţile române, o constituie absorţia acestor fonduri nerambursabile consistente, care ar putea sprijini întreprinderile autohtone să facă faţă concurenţei de pe piaţa comună a regiunilor mai puţin favorizate, dar şi prin crearea de noi locuri de muncă”, a afirmat Nancu. Potrivit regulilor europene, accesarea fondurilor strucutrale se va realiza pe baza unor programe operaţionale sectoriale şi vor fi aprobate de Comisia Europeană. Ulterior vor fi elaborate ghidurile pentru solicitanţii de finanţări.



12