Cum s-a dat şpaga la Bac, la Mangalia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Niciunul dintre profesori nu a refuzat banii

Cum s-a dat şpaga la Bac, la Mangalia

Eveniment 25 Septembrie 2013 / 00:00 2971 accesări

După detaliile incendiare din dosarul „Şpaga de la Ovidius”, vă prezentăm detalii picante din culisele dosarului cunoscut sub numele de „Şpaga de la Bac”, de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, din sesiunea iunie - iulie. Conform rechizitoriului, prof. univ. Gheorghe Amza, preşedintele comisiei de Bac din centrul de examen nr. 37 al Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, se pare că nu a fost ales chiar la întâmplare. Potrivit anchetatorilor, el a mai fost preşedinte de comisie în Mangalia în 2005, în 2007, de două ori în 2012 şi în 2013, de trei ori fiind nominalizat la Liceul „Ion Bănescu“. Mai mult, când nu era ales el, la Bac-ul de la Mangalia ajungea fiul său, aşa cum s-a întâmplat în 2010. „Având în vedere că, potrivit metodologiei specifice, preşedinţii comisiilor din centrele de examen sunt desemnaţi în mod aleatoriu, prin tragere la sorţi, probabilitatea ca inculpatul şi fiul său să fie numiţi preşedinţi ai comisiilor de examen de la licee din Mangalia într-o asemenea succesiune este una extrem de mică, ceea ce ridică un dubiu serios asupra procedurii respective”, se arată în rechizitoriu. De aceea, se poate spune că Amza se simţea la Mangalia ca la el acasă, mai ales că nu numai mediul şcolar îi era familiar, ci îşi făcuse relaţii şi din rândul părinţilor unor elevi care au susţinut Bac-ul cu ani în urmă. Una dintre cunoştinţe, care ştia „cum merge treaba” cu promovarea examenului maturităţii, este Veronica Cara, cea care l-a pus în legătură cu părinţii elevilor dispuşi să scoată bani din buzunar pentru ca odraslele lor să ia examenul fără emoţii. Anchetatorii spun că Veronica Cara a pregătit terenul până a ajuns Amza la Mangalia, cei doi vorbind şi de câte opt ori pe zi la telefon.

AU PRIMIT ŞPAGA ÎNAINTE Amza a ajuns la Mangalia pe 30 iunie, dată la care s-a întâlnit cu Veronica Cara. Aceasta a discutat cu Amza în biroul său şi apoi a coborât în faţa liceului, unde într-o maşină o aşteptau reprezentanţii părinţilor. Aceştia din urmă au primit de la intermediară un bilet scris de Amza. „Din acel bilet trebuia să se înţeleagă că fiecare membru al comisiei trebuia mituit cu 1.000 lei, informaticianul cu 2.000 lei, vicepreşedintele comisiei cu 5.000 lei, iar preşedintele cu 3.000 euro, pentru a se asigura o atitudine favorabilă a acestor oficiali faţă de candidaţi”, spun procurorii. Părinţii s-au conformat şi au urcat în biroul lui Amza, sumele cerute fiind puse în diferite plicuri, exact cum era specificat în bilet. Apoi, Amza i-a chemat în birou, pe rând, pe toţi membrii comisiei, iar părinţii le-au înmânat plicurile, „menţionând că plicul reprezintă o mică atenţie din partea comitetului de părinţi şi solicitând o atitudine favorabilă din partea lor”. În timpul audierilor, mai mulţi elevi au declarat că au dat diferite sume de bani, cuprinse între 50 şi 300 de lei, pentru „protocol”.

MITĂ PENTRU A-I CUMPĂRA CADOU SOŢIEI Dintr-o discuţie purtată cu Veronica Cara, reiese că şpaga de 3.000 de euro nu era suficientă, Amza cerând şi „plata contravalorii cazării şi a meselor la hotelul C. din staţiunea Saturn, unde fusese cazat, suma de 500 lei pentru a cumpăra un cadou soţiei sale, precum şi plata contravalorii combustibilului pe care îl consuma în deplasările frecvente din Mangalia în Constanţa”. Pe 1 iulie, după prima probă la Bac, Amza a primit o parte din banii pe care îi ceruse, respectiv 1.500 de euro, ascunşi între filele unui catalog de produse cosmetice, de la un elev. Mita i-a fost dată lui Amza la Constanţa. Zilele următoare, Amza a primit restul de 1.500 de euro, în două tranşe, de la mama unui elev. La finalul examenului de Bac, părinţii i-au plătit lui Amza şi cazarea la hotel, respectiv 1.868 de lei.

O ÎNTREAGĂ ECHIPĂ Pe 5 iulie, după ce Ministerul Educaţiei a transmis subiectele la fizică, chimie şi biologie, informaticiana liceului din Mangalia, Otilia Cornelia Stere, le-a trimis pe o adresă de email mamei unui elev, la domiciliul căreia se strânsese o întreagă echipă care trebuia să le rezolve. „Două persoane au rezolvat subiectele la fizică, o femeie a rezolvat subiectele la biologie, iar o alta a rezolvat subiectele la chimie. După rezolvarea subiectelor, colile au fost scanate şi transmise în format pdf sau jpeg pe adresa de poştă electronică a informaticianului. Doi dintre cei care au rezolvat subiectele au primit câte 500 lei, în timp ce o altă persoană a primit 800 lei”, se arată în rechizitoriu. În timp ce subiectele erau rezolvate, informaticiana liceului era presată de Amza, care îi cerea în permanenţă să-şi verifice email-ul, „el fiind foarte agitat, ţipând şi solicitând ca rezolvările listate să fie distribuite în sălile de examen, deoarece timpul alocat probelor se apropia de final”. Amza i-ar fi solicitat pe un ton imperativ unui membru al comisiei să distribuie rezolvările, dar aceasta l-a refuzat şi i-a cerut directorului liceului să ducă înscrisurile respective în săli.

FRAUDĂ FILMATĂ Camera care a fost amplasată în sala de examen numărul 5 a înregistrat timp de patru ore şi jumătate. „Din vizionarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere amplasate în sala nr. 5 din Liceul Tehnologic „Ion Bănescu“ din Mangalia, la data de 05.07.2013, se observă că subiectele rezolvate încredinţate elevilor de una dintre învinuite sunt prinse (probabil prin capsare) în colţul superior din partea stângă, spre deosebire de ciorne şi de foile de examen”, spun procurorii. Oamenii legii au precizat că pe imagini se observă cum directorul liceului, Florin Pădureanu, aduce rezolvările în sală, deşi la audieri acesta a negat că le-ar fi distribuit. El a susţinut că a dus ciorne necesare elevilor.

ÎN FAŢA INSTANŢEI Cele 11 persoane cercetate în dosar sunt: Ingrid Iulia Rădulescu - vicepreşedintele comisiei, Maria Valeria Tudosa - membru al comisiei, ambele acuzate de luare de mită, Florin Pădureanu - directorul liceului şi membru al comisiei, Doina Manoleasa - membru al comisiei, Cornelia Otilia Stere - informaticiana liceului şi secretara comisiei, toţi acuzaţi de luare de mită şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, Veronica Cara - cea care a intermediat oferirea mitei - şi Aurel Boboşatu - candidat la examen - sunt acuzaţi de dare de mită, Gabriela Alexoiu - mama unui candidat, acuzată de dare de mită în formă continuată, Viorel Urziceanu - tatăl unui candidat şi Cilica Stângaciu - candidată la examen, acuzaţi de complicitate la dare de mită în formă continuată, respectiv Mihaela Valentina Balint - supraveghetoare în cadrul examenului, acuzată de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în formă continuată. Ei vor apărea pe 2 octombrie în faţa judecătorilor constănţeni. Pe parcursul urmăririi penale, Amza Gheorghe, Mihaela Valentina Balint şi Florin Pădureanu au avut o atitudine nesinceră, însă ceilalţi, cu excepţia candidatei Stângaciu, care s-a prevalat de dreptul la tăcere, au recunoscut acuzaţiile şi au cooperat cu anchetatorii.



12