Aţi visat să vă scufundaţi la adâncimi mari, să vedeţi frumuseţile subacvatice în condiţii de maximă siguranţă, să intraţi în contact cu lumea fabuloasă a epavelor şi cu legendele ţesute în jurul naufragiilor şi să fiţi şi bine plătiţi pentru asta? Scafandrii grei sunt cei care pot face toate aceste lucruri. Iar Centrul de Scafandri din Constanţa organizează, în perioada 16 - 20 mai, înscrierile pentru „Cursul de iniţiere Scafandru greu”. Perioada de desfăşurare a cursului este planificată în intervalul 6 iunie - 29 iulie. „La finalul acestui curs, absolvenţii vor primi certificate de absolvire ce permit posesorilor exercitarea acestei profesii oriunde în statele membre ale Uniunii Europene. Certificatele sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice”, a declarat, pentru „Telegraf”, căpitanul comandor Nicuşor Chiripuci, instructor superior.
CINE SE POATE ÎNSCRIE?
Oricine, dacă a terminat liceul. Pentru a vă înscrie este suficient să accesaţi site-ul instituţiei, www.centruldescafandri.ro, secţiunea „Cursuri de Scafandri - Formare profesională“. Cererile de înscriere se pot trimite prin e-mail, pe adresa centruldescafandri@navy.ro, alături de o copie după buletin şi una după diplomele de studii.
După înscriere, veţi fi invitaţi la sediul Centrului de Scafandri, unde veţi susţine probe sportive specifice, urmate de o vizită medicală şi teste de hiperbarism. Dacă treceţi toate aceste probe, puteţi începe cursul.
CÂT COSTĂ?
Şi dacă vă întrebaţi cât costă... „Cheltuielile pe care Ministerul Apărării Naţionale le are pentru întreaga perioadă a cursului sunt împărţite la numărul de cursanţi”, explică instructorul superior Nicuşor Chiripuci. La şase oameni se poate ajunge la un cost estimat de 15.000 de lei.
UN CURS = O MESERIE
Practic, la finalul cursului, vă puteţi încadra în câmpul muncii, căci ştiţi o meserie. Şi încă una extrem de bine plătită şi respectată la nivelul întregii Uniuni. „Este o meserie extrem de căutată, iar satisfacţiile, spirituale, financiare şi chiar şi fizice, sunt enorme”, a adăugat instructorul superior Nicuşor Chiripuci. O meserie aparte, cu iz de aventură, în care balanţa dintre satisfacţii şi pericol este cât se poate de bine echilibrată de pregătirea fizică şi teoretică de care cursanţii beneficiază la Centru.