Cum să evităm bolile specifice sezonului cald

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Într-o lună şi jumătate Peste 220 de pacienți, spitalizați cu boli diareice acute

Cum să evităm bolile specifice sezonului cald

Eveniment 23 Iulie 2014 / 00:00 666 accesări

Sezonul toxiinfecțiilor alimentare (TIA), dar și al bolilor diareice acute (BDA) este în toi, știut fiind faptul că ele se declanșează în special vara, când temperaturile sunt ridicate, deci și riscurile ca alimentele să se altereze este mai mare, așa că medicii vin cu numeroase sfaturi pentru a nu ne îmbolnăvi. Și cum pericolele sunt la tot pasul, atunci când vrem să ne potolim foamea... din mers, ei atrag atenția să avem grijă ce cumpărăm, în multe dintre cazuri produsele fiind ținute la temperaturi ridicate, expuse la soare. Nu de puține ori, inspectorii de control au amendat agenții economici care puneau în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor, dar au și retras de la vânzare cantități uriașe de alimente improprii consumului uman. Dr. Loti Popescu, master european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, spune că TIA sunt boli care apar sporadic, dar mai ales în epidemii (cuprind mase largi de populație), în urma consumării de alimente intens contaminate cu bacterii (microbi) sau cu toxinele acestora. BDA sunt infecțiile intestinale ce reprezintă una dintre marile probleme de sănătate din lumea întreagă, mai ales în sezonul cald. Boala este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi).

TIA DEBUTEAZĂ BRUTAL, ALARMANT, CU FEBRĂ, DIAREE, VĂRSĂTURI ȘI STARE GENERALĂ ALTERATĂ

Medicul a precizat că TIA sunt produse de variate specii bacteriene (Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ, enterococ ș.a.), iar epidemia este rezultatul infectării în masă a unui grup de oameni care au consumat același aliment contaminat.

ALIMENTE FRECVENT CONTAMINATE Alimentele cel mai frecvent contaminate sunt: carnea și produsele din carne (conserve), peștele, laptele și produsele lactate (frișcă, smântână, brânză, iaurt ș.a.), ouăle (mai ales cele de rață, cele depozitate incorect), preparatele culinare din alimente contaminate (prăjituri, înghețată, cremă, maioneză, piureuri ș.a.). ”Personalul angajat în servicii publice (bucătari, ospătari, cei care vin în contact cu alimentele) reprezintă surse de infecție cu stafilococ. Examenul medical periodic este obligatoriu pentru acești angajați”, spune medicul. Dacă există, la acest tip de personal, infecții ale mâinilor (panariții, furuncule, abcese), infecții ale unghiilor, igiena personală deficitară, responsabilitatea epidemiilor generate este a angajatorilor. Este bine de știut că purtătorii nazali de stafilococ pot contamina orice aliment, îndeosebi laptele și produsele lactate. TIA este mai gravă la vârste mici și la vârstnici.

CÂND APAR MANIFESTĂRILE Dr. Popescu a afirmat că manifestările bolii apar după 6 - 48 ore de la ingestia alimentului contaminat. Bolnavul acuză stare de rău general, dureri de cap, greață, vărsături, diaree (scaune apoase, galben-verzui, cu mucozități, fetide, cu sau fără sânge, cu sau fără febră), dar și semne de deshidratare. Medicii sfătuiesc ca, la apariția primelor manifestări TIA, pacientul să se prezinte de urgență la medic, în caz contrar existând chiar și riscul de deces.

MANIFESTĂRI BDA Boala diareică acută se manifestă prin scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră. În ambele cazuri, medicii recomandă o igienă personală strictă.

Peste 309 persoane cu BDA

Încă de la debutul sezonului cald, medicii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța au început monitorizarea cazurilor de BDA. Astfel, au primit diagnosticul de BDA, numai în perioada 2 iunie (când a început monitorizarea) - 13 iulie, 309 persoane, din care 224 au necesitat îngrijire pe patul de spital. Vârful internărilor în cazul BDA de la SCBI a fost înregistrat în săptămâna 7 - 13 iulie, când, din totalul de 88 de persoane cu BDA, 70 au rămas spitalizate. Până acum nu a fost înregistrat niciun focar de TIA de amploare în Constanța.

Taguri articol


12