Toată lumea face clătite. Nu există gospodărie care să nu se fi înfruptat din „desertul săracului”, cum i se mai spune. Însă, chiar dacă pare un fel de mâncare simplu, el poate fi, dacă este făcut cu simţ de răspundere, delicios!
DE CE AVEŢI NEVOIE Aveţi nevoie de: 100 g făină albă simplă, 2 ouă, 300 ml lapte (sau apă minerală), 1 lingură ulei de floarea-soarelui sau vegetal, plus extra pentru prăjit. Ca echipament, aveţi nevoie de un castron mare pentru amestecarea ingredientelor, un tel, prosop de hârtie, tigaie anti-aderentă sau tigaie specială pentru crêpes (cu bază de 20 - 23 cm diametru), cană termorezistentă, polonic, paletă, platou.
MOD DE PREPARARE Făina şi un praf de sare se pun într-un castron mare şi se face o adâncitură în mijlocul făinii, unde se pun ouăle. Se toarnă aproximativ 50 ml lapte şi o lingură de ulei. Se amestecă dinspre centru, încorporând treptat făina de pe margini. Se bate compoziţia cu telul, până se obţine o pastă omogenă, fină şi groasă. Se mai adaugă puţin lapte dacă amestecul este prea gros. Se continuă amestecarea turnând încetul cu încetul tot laptele rămas, până se obţine o pastă de consistenţa unei smântâni subţiri. În acest moment ar fi bine ca aluatul să fie lăsat să se odihnească circa 30 de minute, pentru a permite amidonului din făină să se umfle.
Între timp, se încinge tigaia pe foc mediu, apoi se unge cu ajutorul unui prosop de hârtie îmbibat în ulei. Cu ajutorul unui polonic, se toarnă din aluat în tigaie, mişcând tigaia pentru a acoperi toată suprafaţa cu un strat subţire şi uniform de compoziţie. Excesul se toarnă repede într-o cană. Se pune tigaia pe foc. Dacă tigaia are temperatura ideală, foaia de clătită trebuie să fie gata pentru întors în aproximativ 30 de secunde. Excesul de amestec turnat în cană se toarnă în castronul unde se află restul de aluat.
ÎNTORSUL CLĂTITELOR Întorsul clătitelor, care, de-a lungul timpului, a fost subiect pentru nenumărate glume, este o artă dacă vreţi să faceţi în bucătăria proprie ce vedeţi la televizor, la emisiunile culinare. În acest sens, se dezlipeşte cu atenţie foaia, se mişcă tigaia înainte şi înapoi, până când aluatul nu mai are aderenţă, şi, cu o mişcare bruscă din încheietură, se aruncă în faţă şi în sus. Dacă nu vă iese... o veţi culege de pe aragaz... Mai bine abordaţi sistemul mult mai simplu: se ţine tigaia de mâner, se strecoară pe sub foaia de clătită o paletă sau un cuţit cu lama lată şi rotundă, apoi se ridică foaia rapid şi se întoarce, având grijă să fie perfect întinsă, fără falduri sau încreţituri. Se ţine pe foc încă aproximativ 30 de secunde, apoi se aşază pe un platou cald. Clătitele se servesc pe măsură ce se fac sau se aşază una peste alta pe platou, urmând a fi servite cu ce vă pofteşte inima, după ce sunt toate gata.