Cum să nu fii furat cu card cu tot de Black Friday

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Hackerii, când mor, ajung în... Vinerea Neagră

Cum să nu fii furat cu card cu tot de Black Friday

Economie 17 Noiembrie 2016 / 09:33 2496 accesări

Principala strategie a hackerilor este să arunce momeli de genul „super smartphone la doar 1 leu“. Omul dă click și ajunge pe pagini false, unde i se fură toate datele bancare...

Principala strategie a hackerilor este să arunce momeli de genul „super smartphone la doar 1 leu“. Omul dă click și ajunge pe pagini false, unde i se fură toate datele bancare...

Reducerile din Vinerea Neagră nu atrag doar hoarde de shopperi, ci și o mulțime de hackeri. Cea mai simplă strategie a lor este să te momească pe o pagină falsă, cu reduceri-monstru, unde îți fură în liniște datele conturilor bancare. De asemenea, mulți vor sta la pândă în spațiile publice, așteptând ca cineva să-și piardă răbdarea și să comande smartphone-ul cu discount de 50% în vreme ce-i conectat la rețeaua wireless fără parolă din parc/mall. Cu alte cuvinte, dacă nu vrei ca Black Friday să fie o zi neagră, fă cumpărături de acasă și nu pune botul la reclame. Un iPhone 7S nu costă 89,99 lei. NICIODATĂ, da?

CE ȘI CUM Dacă tu te înghesui să prinzi una dintre cele 10.000 de plasme cu ecran curbat vândute la o reducere „fake“ pe cine știe ce site, alții se bat să colecteze ilegal informațiile pe care tu le scrii febril în formularul de comandă. O, da, vorbesc de infractorii cibernetici, pentru care Black Friday e o adevărată sesiune de pescuit (sau împușcat rațe la târg, cum vrei să-i zici). O spun și specialiștii de la Bitdefender, care au întocmit un ghid destinat celor „infectați“ de virusul Cumpărături în Vinerea Neagră. Cele mai importante sfaturi sunt evitarea mesajelor de phishing, care ademenesc utilizatorii de internet cu diverse cupoane de reduceri pe pagini de web false, și verificarea link-urilor. Astfel, dacă adresa magazinului online nu începe cu „https“ și nici nu vezi semnul unui lacăt, renunță. S-ar putea să rămâi fără buget cât ai zice „hacker“. De notat că magazinele respectabile furnizează și informații legate de identitate, împreună cu certificatul SSL (secure sockets layer - n.r.).

STAI ACASĂ! De asemenea, nu divulga PIN-ul cardului în locul codului CVV (cele trei cifre de pe banda din spate) și nu face cumpărături în timp ce ești conectat la o rețea wireless publică. „Pe cât posibil, fă shopping online de-acasă. La serviciu, la bibliotecă, într-o cafenea... este prea riscant. Asigură-te că folosești și o soluție de securitate care blochează reclamele periculoase (AdBlocker). Troienii bancari și virușii cu o componentă de rootkit sunt amenințări în continuă creștere. Ei fură informații bancare în timp ce stau ascunși în sistem. Verifică-ți constant conturile bancare, în special înainte și după tranzacțiile online, ca să fii sigur că totul e în regulă“, conchid specialiștii de la Bitdefender.

CÂT CHELTUIM? De notat că în acest an România „sărbătorește“ Black Friday cu o săptămână mai devreme, în weekend-ul 18 - 20 noiembrie. Potrivit unui sondaj comandat de cel mai mare retailer online, eMag, 80% dintre români intenționează să cumpere ceva: „Circa 26% dintre respondenți vor cheltui peste 1.000 lei, 35% - cel mult 500 lei, iar 20% - între 500 și 1.000 lei. Bărbații sunt dispuși să aloce sumele cele mai mari, 30% dintre ei având un buget estimat de peste 1.000 lei. La polul opus, doar 20% dintre femei sunt dispuse să cheltuiască mai mult de 1.000 lei de Black Friday“.



12