Cum să strângi o jumătate de miliard de dolari?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum să strângi o jumătate de miliard de dolari?

Externe 23 Octombrie 2017 / 16:45 566 accesări
Peste o jumătate de milion de refugiați rohingya riscă să moară de foame

Peste o jumătate de milion de refugiați rohingya riscă să moară de foame

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a adunat luni, la Geneva, țările donatoare pentru a strânge ajutoare de 434 de milioane de dolari pentru criza refugiaților dintre Myanmar și Bangladesh, care are cel mai rapid ritm de creștere din lume. Bangladeshul a primit circa 580.000 de etnici rohingya, care au fugit de la sfârșitul lunii august de presupusele atrocități din statul Rakhine din Myanmar. Suma a fost calculată pentru a asigura finanțarea pentru operațiunile ONU până la sfârșitul lunii februarie în Bangladesh, care și-a ținut granițele deschise pentru refugiați, deși este una dintre cele mai sărace țări din Asia. "Este o situație destul de sumbră. Nevoile sunt uriașe", a spus Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi.

Refugiații din interiorul și din jurul orașului Cox's Bazar din Bangladesh se confruntă cu lipsa alimentelor și a apei, cu lipsa adăposturilor și a unor facilități sanitare adecvate, ceea ce sporește riscul izbucnirii unor boli. Șase din zece refugiați sunt copii, mulți venind subnutriți. Etnicii rohingya sunt un grup musulman marginalizat din Myanmar, țară predominant budistă. Ei se confruntă cu sărăcie și discriminare, neavând nici măcar drept la cetățenie.

La sfârșitul lunii august, forțele de securitate din Myanmar au lansat o operațiune împotriva atacurilor unor militanți rohingya în statul Rakhine. Anchetatori ai ONU privind drepturile omului au concluzionat că arderea satelor, persecuțiile asupra liderilor comunității, precum și crimele și violurile reprezintă un efort sistematic de a-i alunga pe etnicii rohingya. Înainte de a face apel la strângerea de fonduri, ONU a cerut comunității internaționale să se implice în oprirea violențelor și discriminării. "Nu este o criză izolată", a spus responsabilul ONU pentru ajutor de urgență, Mark Lowcock, evidențiind deceniile de persecuții, încălcări de drepturi și strămutări.



12