Au mai rămas câteva zile din postul Adormirii Maicii Domnului, timp în care mulți aleg să înlocuiască preparatele din carne, ouă și lactate cu produse vegetale. Dacă țineți postul, ar fi bine să nu vă înfometați, să aveți grijă cum combinați alimentele și să diversificați meniul. Sunt câteva reguli simple care ne ajută să ştim ce alimente trebuie să consumăm în post pentru a ne asigura că mâncăm alimente hrănitoare şi totodată să ne detoxifiem organismul. ”Vă sfătuiesc să consumați în post vegetale bogate în proteine, întrucât numai proteinele ne dau starea de sațietate. Ca exemplu, lintea verde, năutul, fasolea boabe cât mai închisă la culoare, fasolea verde și ciupercile, gătite la abur și cuptor”, a spus reprezentantul pentru România al ”Organizației Europene pentru Medicina Stilului de Viață” (ELMO), dr. Florin-Ioan Bălănică. Soia este una din cei mai iubiți înlocuitori ai cărnii pe perioada postului. Ea nu trebuie consumată însă de oricine și nu în cantități mari, spun specialiștii. ”Soia are o cantitate mare de proteine, dar și o mare cantitate de grăsimi vegetale și nu este indicată tuturor. Totodată, soia este un fitoestrogen contraindicat, în cantități mari, femeilor cu patologii de sân și ginecologice. Folosiți-vă imaginația și combinați alimentele vegetale cu cantități mari de proteine cu fructele nu foarte bogate în zahăr și legumele de culoare verde”, a precizat Bălănică.
FĂRĂ ULEI ÎN EXCES
Câteva felii de pâine albă cu zacuscă reprezintă o bombă calorică pentru orice organism. Tocmai de aceea, mai ales acum, pe timp de vară, puteți găti o tocăniță de legume, de exemplu de dovlecei și ciuperci, dar nu folosiți ulei, ci înlocuiți-l cu o supă de rădăcinoase. ”Totodată, margarina ar trebui să fie o altă formă de ulei vegetal, dar țineți cont că nu e chiar așa. Uleiurile vegetale sunt lichide, iar ca să ajungă în forma solidă, așa cum este margarina, suferă un proces chimic de hidrogenare și/sau amestec cu grăsimi de origine animală. Dacă sunteți normoponderali, puteți să stropiți cu câteva picături de ulei de măsline mâncarea sau salata, dar numai atât”, a explicat specialistul.
EXEMPLU DE MENIU DE POST
Puteți mânca la micul dejun o salată de legume de culoare verde cu linte, fasole păstăi și dressing de lămâie cu muștar fără zahăr, la gustarea 1 - fructe, mere verzi, căpșuni sau fructe de pădure, la prânz - o supă cremă de linte, sau ciuperci la grătar cu salată verde și mărar, sau supă cremă de mazăre, la gustarea 2 - salată de năut cu lămâie și pătrunjel, iar seara la cină - o salată de fasole păstăi de culoare verde cu sos chilli sau muștar și lămâie. ”Și nu uitați, cele mai longevive persoane din lume mănâncă puțin sau țin post. Încercați și această experiență, o să știți mai multe despre voi la final”, a recomandat dr. Florin-Ioan Bălănică.