Deţinătoarea premiului Nobel pentru Literatură, Doris Lessing, consideră cîştigarea prestigiosului premiu un dezastru. Scriitoarea britanică a declarat că interesul tot mai mare arătat de mass-media pentru ea au pus-o în imposibilitatea de a mai scrie un alt roman. Doris Lessing, în vîrstă de 88 de ani, a mai declarat că probabil se va retrage curînd din activitatea literară.
De la cîştigarea premiului Nobel, în 2007, scriitoarea a fost foarte solicitată de mass-media. „Nu fac altceva decît să dau interviuri şi să fiu fotografiată”, a declarat Doris Lessing, care a specificat că nu mai are energia necesară pentru a scrie. „M-am oprit. Nu mai am energia necesară. Le spun tuturor celor mai tineri decît mine să nu îşi imagineze că au la dispoziţie tot timpul din lume”, a adăugat aceasta. Cele mai cunoscute opere literare ale lui Doris Lessing sînt „The Golden Notebook” şi „The Good Terrorist”.
Doris Lessing este abia a unsprezecea femeie care primeşte premiul Nobel pentru Literatură. Justificîndu-şi decizia, Academia Regală de Ştiinţă a Suediei a apreciat că Doris Lessing este „o naratoare a experienţei feminine, care, cu scepticism, ardoare şi forţă vizionară, a expus critic o civilizaţie divizată”. Scriitoarea a devenit celebră după ce a publicat „The Golden Notebook”, în 1962. Acest roman-fluviu, recompensat în Franţa cu premiul „Médicis étranger” în 1976, a devenit un punct de referinţă al feminismului. Dotată cu o mare capacitate de înnoire, Doris Lessing a creat o operă bogată şi variată, care numără aproximativ 50 de titluri. Ficţiunea lui Lessing este, de obicei, împărţită pe trei etape: comunistă (1944 - 1956), cînd a scris despre probleme sociale, la care s-a întors în 1985 cu „The Good Terrorist”, psihologică (1956 -1969) şi sufistă, cu nuanţă SF, în seria „Canopus”, care nu a fost prea mult pe placul criticilor. Favorită la premiile Nobel în mai mulţi ani, Doris Lessing a publicat, în 1981, sub pseudonimul Jane Somers, un roman refuzat de mai multe edituri. Din opera lui Doris Lessing au fost publicate în România „O coborîre în Infern” (1986; 2007) şi „Poveşti americane” (1989).