Cum sărbătoreşte Constanța „Ziua Dobrogei”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment

Cum sărbătoreşte Constanța „Ziua Dobrogei”

Eveniment 14 Noiembrie 2014 / 00:00 3251 accesări

Cu greu s-ar putea imagina evoluția modernă și contemporană a României fără binecuvântatul teritoriu dintre Dunăre și Marea Neagră. De aceea se cuvine a cinsti ziua de 14 noiembrie, în amintirea evenimentului care s-a petrecut exact acum 136 de ani, după Războiul de Independență, și pe care istoricii îl numesc „Ziua Dobrogei”. La acea dată - 14 noiembrie 1878 - la Brăila se desfășurau festivitățile care au precedat intrarea autorităţilor civile şi militare româneşti în Dobrogea. Atunci au fost citite două documente fundamentale semnate de domnitorul Carol I: „Proclamația către dobrogeni“ și „Înalt Ordin de Zi către Armată”, prin care se arăta că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, de astăzi face parte din România“.

La Constanța, evenimentul va fi sărbătorit, pentru al doilea an consecutiv, printr-o suită de manifestări cultural-artistice, organizate sub egida Consiliului Județean Constanța și a Instituției Prefectului. Expoziții cu documente vechi, fotografii de colecție și cărți-document, o lansare de carte dedicată unei personalități plurivalente a dobrogenisticii românești, Marin Ionescu-Dobrogianu, „lecții de istorie locală”, susținute de cunoscuți istorici constănțeni și dedicate celor mici, dar și celor mari. Toate aceste activități se vor desfășura la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, clădire cu valoare de simbol a orașului de la mare, construită după planurile arhitectului Victor Stephănescu, ca sediu al Primăriei - a doua clădire a administrației locale după revenirea vechiului Kiustenge în hotarele României. Programul va fi întregit de un concert de cântece patriotice, susținut de multipremiata corală Aromonia, și un spectacol cu dansuri și cântece multietnice, organizat într-un spațiu cu mare încărcătură simbolică: Piața Ovidiu. Evenimente speciale au pregătit și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, dar și Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”.

LECȚII PENTRU ELEVI La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), startul acțiunilor festive se dă astăzi, de la ora 11.00, în aula „Adrian Rădulescu”, cu o „lecție deschisă” dedicată elevilor din municipiul și județul Constanța. Liceenii și elevii de școală primară și gimnaziu au pregătit și momente artistice pentru „Ziua Dobrogei”. Ei vor afla mai multe despre semnificația acestui moment direct de la specialiști: directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, muzeografii dr. Delia Cornea, dr. Lavinia Gheorghe, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, dr. Costin Scurtu - director al Muzeului Militar Național, filiala Constanța, colonel (r) Remus Macovei de la Asociația „Cultul eroilor”, filiala Constanța. În cadrul acestui eveniment va fi vernisată și expoziția „Regele Carol și Dobrogea”, cu documente din colecțiile MINAC, Muzeului Național de Istorie a României și Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale.

„ORA DESCHISĂ DE ISTORIE” Această expoziție foto-documentară va putea fi vizitată gratuit, în intervalul orar 14.00 - 17.00, răstimp în care se vor desfășura, în Aula „Adrian Rădulescu”, ample activități festive, sub egida Instituției Prefectului Constanța. Acestea vor debuta de la ora 14.00, cu masa rotundă „Ora deschisă de istorie”. Vor lua cuvântul: șeful Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, dr. Virgil Coman - „Semnificația zilei de 14 noiembrie 1878”, conf. univ. dr. Marioara Cojoc - „Rolul statului român în modernizarea Dobrogei: construirea podului de la Cernavodă (Podul „Carol I“, 1890-1895) și deschiderea portului maritim Constanța (1896)”, Emil Ermin Sandu - „Rolul instituției monarhice în Dobrogea”, respectiv directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, care va vorbi despre clădirile-simbol ale tărâmului dintre Dunăre și Marea Neagră.

EVOCARE MARIN IONESCU-DOBROGIANU De la ora 14.45, dr. Luminița Stelian, de la Biblioteca Județeană Constanța, va prezenta volumul „Marin Ionescu-Dobrogianu (1866-1938), personalitate plurivalentă a dobrogenisticii românești”, o concretizare a tezei sale de doctorat cu acelaşi titlu. Volumul va fi prezentat de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, de la Universitatea „Ovidius”.

CORALA ARMONIA, ÎN RECITAL Multipremiata corală bărbătească a Arhiepiscopiei Tomisului, Armonia, va intona imnul național, „Deșteaptă-te, române!”, de la ora 15.00, pentru ca jumătate de oră mai târziu să ofere un recital cu cântece patriotice. În acest răstimp, vor susține alocuțiuni despre semnificația momentului aniversar: Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, monseniorul Bazilicii „Sfântul Anton”, Ieronim Iacob, și muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf. Vor lua cuvântul și subprefectul Levent Accoium - „Proclamația domnitorului Carol I către populația dobrogeană din 14 noiembrie 1878” - și președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Gelil Eserghep.

„ARTĂ ȘI CONVIEȚUIRE”, ÎN PAȘI DE DANS După recitalul oferit de corala Armonia, în Piața Ovidiu se va organiza, între orele 15.40 - 17.00, spectacolul „Artă și conviețuire în Dobrogea”, cu dansuri tradiționale ale etniilor din Dobrogea.

„136 de ani de Dobrogea românească”, la Bibliotecă

Activități festive, dedicate Zilei Dobrogei, au loc și în alte spații emblematice ale Constanței. Astfel, la Biblioteca Județeană Constanța (BJC) „Ioan N. Roman”, care poartă numele celui căruia marele istoric Nicolae Iorga îl spunea „Ilustrul” și „Patriarhul Dobrogei”, poate fi vizitată, începând de astăzi, o expoziție de documente intitulată „136 de ani de Dobrogea românească”. Aceasta reunește cărți dedicate Dobrogei, pe care și-au pus semnătura autori precum Marin Ionescu-Dobrogianu, hărți, dar și articole din presă, cu tematică dobrogeană, din publicații precum „Analele Dobrogei” sau „Tomis”.

Potrivit directorului BJC, Cornelia Pariza, în această zi se poate face, la cerere, turul bibliotecii, cei interesați putând vizita depozitele instituției de cultură, unde pot fi admirate cărțile de patrimoniu și colecțiile speciale.

Oameni și locuri din timpul lui Burada, în „casa” lui Bănescu

Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Constanța, marchează „Ziua Dobrogei” prin două momente speciale. Primul dintre acestea este programat de la ora 11.30, la sediul de pe bulevardul Brătianu, sub forma unei sesiuni de comunicări, condusă de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan. Discuțiile se vor centra pe două teme: „Ziua Dobrogei” și personalitatea lui Ion Bănescu, fost primar al Constanței, de numele căruia se leagă începuturile învățământului modern din judeţul Constanţa. Evocarea lui Ion Bănescu nu este câtuși de puțin întâmplătoare: în casa lui de pe bulevardul Tomis nr. 11 - donată municipalității - își desfășoară activitatea Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”, sediul central. De altfel, aici se va deschide, în cursul acestei zile, o expoziție cu fotografii vechi, care surprind oameni și locuri din timpul marelui folclorist Teodor T. Burada (1839-1923).



12