Cum s-au descurcat dascălii trei luni fără manuale?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum s-au descurcat dascălii trei luni fără manuale?

Eveniment 20 Decembrie 2014 / 00:00 2039 accesări

La trei luni şi jumătate de la începerea anului școlar, învățătorii care predau la clasele I și a II-a din Constanța au început, în urmă cu două săptămâni, să ridice noile manuale care respectă programa școlară. Vineri, 19 decembrie, a fost ultima zi în care manualele s-au putut ridica de la Colegiul Tehnic ”Pontica” din Constanța, așa că elevii au de-acum ocazia să răsfoiască manualele noi, toate în afara celor de Comunicare în limba română pentru clasa I, adică fostele Abecedare. Sigur, ei au intrat acum în vacanţă, iar răsfoirea va fi amânată pentru anul viitor.

Zilele trecute, Ministerul Educației a stabilit pentru a treia oară câștigătorii licitației pentru aceste manuale. Rezultatele anterioare au fost contestate de editori de două ori la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, care a identificat de fiecare dată nereguli în procedura prin care au fost desemnați câștigătorii. Chiar dacă sunt nerăbdători, învățătorii nu se supără dacă mai așteaptă. Ei spun că, așa cum s-au descurcat în ultimele trei luni fără cărți, o vor mai face un timp.

CU CE AU FOST ÎNLOCUITE MANUALELE În tot acest răstimp, dascălii au găsit fel și fel de soluții care să compenseze lipsa manualelor pentru clasele I și a II-a. De la începutul anului școlar, atât caietele auxiliare, cât și fişele de lucru gândite de ei astfel încât să respecte programa școlară au fost la ordinea zilei. Mai apoi, fostul ministru al Educației, Remus Pricopie, a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi, până la rezolvarea problemelor. Și să nu uităm că la 15 octombrie au fost publicate, pe site-ul www.manuale.edu.ro, și manualele digitale, care au avut succes, dacă e să ne luăm după numărul de accesări al website-ului. 20.000 de vizitatori înregistra site-ul încă din prima zi de la publicare, așa cum anunța Ministerul Educației, într-un comunicat. Învățătorii din Constanța spun că manualele vechi au fost folosite mai mult pentru textele de suport, restul exercițiilor fiind rezolvate de pe caietele auxiliare pe care le-au cumpărat părinții și care respectă noua programă. Așa au reușit să le predea elevilor toate noţiunile chiar şi în lipsa manualelor. „La început am ales să lucrez cu elevii pe fişe individuale. Iar de când avem manualele electronice, le-am descărcat de pe site și avem la clasă un videoproiector și un calculator și reușim să ne desfășurăm activitatea. Formatul este unul în care nu se poate completa direct pe computer, așa că am imprimat paginile manualelor digitale și le proiectăm pe tablă, pentru a putea fi vizualizate de toți copiii. Apoi lucrăm împreună toată clasa”, a spus o învățătoare de la Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Brătescu”, Elena Temneanu, care predă la clasa I. În ceea ce privește costurile imprimării, ea spune că folosește propria imprimantă, de acasă. Totodată, unii părinți, care au dorit să ajute, au imprimat și ei pagini din manualele digitale. În județul nostru sunt înscriși 6.850 de elevi în clasa I și 5.850 de elevi în clasa a II-a. Pentru că, zilele trecute, reprezentanți ai Uniunii Editurilor reclamau întârzierea organizării licitațiilor, oficiali ai Ministerului Educației au anunțat că procedura de licitaţie pentru manualele noi pentru clasele a III-a și a IV-a va începe, probabil, în februarie, cu două luni mai devreme faţă de anul şcolar trecut, dar după reguli mai clare.



12