Cum se creează succesul la Colegiul ”Mircea” din Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiecte internaționale în care sunt atrași elevii

Cum se creează succesul la Colegiul ”Mircea” din Constanța

Social 12 Februarie 2015 / 00:00 3614 accesări

            Succesele pe care le obțin elevii și profesorii Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân” (CNMB) la diferite competiții internaționale au confirmat de-a lungul timpului performanța înaltă care este pregătită în liceul constănțean. Șase elevi de clasa a XI-a vor participa, în perioada 22 - 28 martie, la competiția științifică internațională organizată la Colegiul Vanier din Montreal, Canada, instituție parteneră a CNMB. Tinerii vor fi prezenți la târgul științific și vor prezenta un proiect original de insulă artificială amplasată în apropierea litoralului românesc. ”Va fi foarte interesant acest proiect pentru că tinerii aplică acolo cunoștințe pe care le-au dobândit în perioada în care au lucrat la stații spațiale locuite pentru NASA”, a explicat coordonatorul tinerilor, profesorul de fizică Ion Băraru. Pe insula pe care au proiectat-o elevii, se vor realiza activități de cercetare științifică, explorare maritimă, pentru că Marea Neagră are un potențial foarte mare de cercetare, activități culturale și de agrement, dar și medicină de viitor. ”Am început să gândim acest proiect în urmă cu doi ani. Am descoperit rezerve de hidrogen sulfurat în Marea Neagră și ne-am dorit să descoperim metode de utilizare a acestor resurse existente”, a explicat eleva în clasa a XI-a Ariana Iliaz. Colega sa Marina Cosma a precizat că insula este benefică atât pentru dezvoltarea țării, cât și pentru dezvoltarea științei. ”Proiectul este important pentru turism și dezvoltarea științifică și, de asemenea, este important că este prima insulă de acest gen concepută pentru Marea Neagră”, a spus Marina.

            CONCURS CANSAT În aprilie, mirciștii vor participa la un concurs național - CanSat România - care organizează o simulare a unei activități reale de lansare a unui satelit cu scopuri științifice în folosul umanității. ”Am selectat un grup de 12 elevi cu care vom participa la concursul de lansare de micro-sateliți. Concret, trebuie să creăm un satelit de mici dimensiuni, care să încapă într-o doză de răcoritoare. Avem o serie de precizări tehnice, de exemplu trebuie să fie dotat cu un procesor, să aibă senzori de gaze și de temperatură, să aibă GPS”, a explicat prof. Băraru. Satelitul va fi lansat în aer de la un kilometru înălțime, va ateriza cu ajutorul unei parașute și va colecta date care ulterior vor fi analizate, a completat profesorul. ”M-a atras această idee pentru că este o concretizare a ideilor noastre pe care le-am avut în alte proiecte organizate de NASA la care am participat”, a explicat elevul în clasa a XI-a Tiberiu Lepădatu. Datele obținute de tinerii cercetători vor deveni bun public, a precizat profesorul, ambiția mirciștilor fiind de a depista anomalii magnetice ale Pământului, prin care să se descopere minereu de fier, dar și să efectueze măsurători cu privire la conținutul de noxe existent în zonele industrializate. Echipa mirciștilor s-a calificat în faza națională a concursului, alături de alte șapte echipe din România, iar cei mai buni vor ajunge în etapa internațională a competiției.

Centru de Excelență în Fizică

            La CNMB va fi deschis un Centru de Excelență în Fizică, ce va fi sprijinit de Fundația eMAG România. Concret, cei mai buni elevi de clasele a VII-a - a XII-a vor participa la cursuri de pregătire suplimentară care vor fi susținute de profesori de elită din mediul preuniversitar și universitar. ”Fundația va încheia contracte cu profesorii și îi va plăti pentru munca prestată, ceea ce reprezintă un lucru deosebit. La cursuri vor participa primii 25 de elevi pentru fiecare clasă (a VII-a - a XII-a), care s-au calificat la olimpiadă. Ei vor fi pregătiți de 1 - 2 profesori la fiecare nivel”, a precizat prof. Băraru. Tot pentru pregătirea elevilor spre performanță, CNMB derulează un proiect educațional în colaborare cu Agenția Spațială Europeană (ESA) prin European Space Education Resource Office (ESERO). Prin acest proiect se intenționează atragerea unui număr cât mai mare de elevi către studiul științelor. În cadrul unui seminar derulat la ESA, la Timișoara, în perioada 6 - 7 februarie 2015, profesorul Băraru a fost desemnat Ambasador al Spațiului al ESERO România pentru regiunea Sud-Est - Dobrogea.

Taguri articol


12