Aţi scos bani de la bancomat şi pe ecran v-a apărut cuvântul „eroare”? Nu vă lăsaţi păcălit! Anunţaţi imediat banca şi poliţia pentru că banii v-au dispărut din cont. Cum? Este o una dintre noile „capcane” montate pe bancomate de infractori!
? METODE INGENIOASE ? O nouă modalitate de furt din bancomate a apărut pe piaţa constănţeană. Hoţii nu au aşteptat mult până să găsească un alt mod de a-i jefui pe constănţeni. Aceştia nu se mai complică cu tastaturi false, camere de filmat, sau „pisicuţe”. Au descoperit o nouă modalitate simplă, ingenioasă şi care dă rezultate bune: un dispozitiv liniar, care pe o parte are bandă dublu-adezivă, care reţine bancnotele eliberate în urma tranzacţiilor. Surse neoficiale spun că mai multe bănci s-au confruntat cu astfel de probleme, printre ele numărându-se BCR, RBS şi BRD. Sesizările din partea clienţilor păgubiţi au început la jumătatea lunii iunie, când aceştia au încercat să îşi extragă bani din cont, însă nu au reuşit. Iniţial, ei au crezut că este vorba despre o eroare a bancomatului, însă când şi-au verificat contul şi au observat lipsa unor sume de bani au anunţat unităţile bancare. Conform poliţiştilor, până în prezent şase persoane au fost păgubite, cu aproximativ 600 de lei, ultimele două plângeri fiind primite săptămâna trecută. În urma sesizărilor, atât băncile, cât şi poliţia au luat măsuri de siguranţă, poliţişti în civil şi agenţi de pază ai unor firme specializate efectuând pânde. Totodată, reprezentanţii unităţilor bancare au lipit pe bancomate afişe prin care îi avertizează pe clienţi.
? CERC DE SUSPECŢI ? Ultima victimă a acestui gen de infracţiune a încercat, luni seară, să scoată bani de la un la un bancomat BCR, de pe bulevardul Mamaia, din zona Delfinariu. Când a văzut că nu reuşeşte să obţină suma solicitată, constănţeanul a plecat fără să anunţe unitatea bancară. În urma lui şi-a făcut apariţia la bancomat un bărbat cu un comportament suspect. Agenţii firmei de pază şi protecţie care asigură paza băncii aşteptau să vadă ce intenţionează să facă individul când, în zonă, şi-a făcut apariţia o maşină de poliţie. Suspectul a dispărut, iar când s-a verificat bancomatul, poliţiştii au descoperit dispozitivul de furat bani. „Dispozitivul liniar, care avea aceeaşi culoare cu bancomatul, bloca fanta de evacuare a bancnotelor. Urmează să intrăm şi în posesia imaginilor surprinse de camerele de supraveghere ale băncii”, a declarat cms Lucian Dinulescu, şeful Secţiei 1 Poliţie Constanţa. Potrivit anchetatorilor, de acest dispozitiv erau lipiţi şi 40 lei, bani blocaţi de la o operaţiune de extragere. Oamenii legii spun că au deja un cerc de suspecţi în acest caz.
? AVERTIZĂRI ? Poliţiştii constănţeni le recomandă tuturor posesorilor de carduri să fie foarte atenţi în momentul în care doresc să efectueze o tranzacţie. În acest sens, constănţeii sunt sfătuiţi ca înainte de a introduce cardul în bancomat să verifice fanta de evacuare a bancnotelor, iar dacă aceasta nu este vizibilă să nu introducă cardul, ci să apeleze numărul de urgenţă 112. Totodată, înainte de a introduce cardul în bancomat să fie foarte atenţi ca sistemul de introducere a acestuia să nu fie atipic, mai precis dintr-un material în relief sau diferit ca nuanţă de restul aparatului. De asemenea, poliţiştii spun că în momentul în care bancomatul nu eliberează suma de bani solicitată, clienţii nu trebuie să părăsească bancomatul fără a anunţa imediat unitatea bancară şi poliţia.