Cum se pregăteau românii de odinioară pentru întâmpinarea Paștelui

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum se pregăteau românii de odinioară pentru întâmpinarea Paștelui

Cultură 31 Martie 2015 / 00:00 914 accesări

Creștinii ortodocși au intrat în săptămâna Floriilor, care precede Săptămâna cea Mare a Patimilor Mântuitorului. Pregătirile pentru cea mai mare sărbătoare a creștinătății sunt în toi sau cel puțin așa se întâmpla odinioară, în satul tradițional, când țăranul român, deși prins cu treburile grele de zi cu zi, avea suficient timp să-și îndrepte privirile spre cer și să se roage.

            Cei care doresc să vadă ce făceau odinioară românii pentru a întâmpina, așa cum se cuvine, marele praznic al Învierii sunt așteptați să treacă pragul Muzeului de Artă Populară, pentru a vedea expoziția „Sărbătoarea Paștelui în satul tradițional”.

            Printre pregătirile de Paște, țăranul român acorda o atenție specială spațiului de locuit, care era pregătit de sărbătoare. Cele mai de preț obiecte ale familiei - icoane pe sticlă și lemn, scoarțe, ștergare, fețe de masă și obiecte de ceramică - împodobeau acest spațiu de locuit. În acest sens, expoziția propune o incursiune în lumea satului tradițional, prezentând publicului pasionat de etnografie interioare țărănești de sărbătoare din zone precum: Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania, Banat și Oltenia.

            Expoziția „Sărbătoarea Paștelui în satul tradițional” este întregită cu o colecție de ouă încondeiate, provenind din Bucovina și Maramureș, fiind prezentate și etapele încondeierii acestora.

Taguri articol


12