Administraţia Obama pregăteşte un plan legislativ pentru a pune capăt colectării masive şi controversate de date telefonice de către Agenţia Naţională pentru Securitate (NSA), scrie presa americană de luni. Potrivit acestui plan, NSA va înceta colectarea sistematică de date despre obiceiurile telefonice ale americanilor, scrie ”The New York Times” (NYT), citând oficiali sub protecţia anonimatului. Înregistrările vor rămâne la firmele de telefonie, cărora nu li se va cere să păstreze datele mai mult timp decât durata normală. Iar NSA va avea acces la înregistrări specifice numai cu permisiunea unui judecător care utilizează un nou tip de hotărâre judecătorească, precizează ziarul.
Documente furnizate de către fostul consultant NSA Edward Snowden dezvăluie amploarea programelor americane de spionaj, creând scandal atât în SUA, cât şi în lume. Unii oficiali au apărat metodele în domeniul informaţiilor, argumentând că sunt necesare în lupta împotriva terorismului, însă Barack Obama a dispus reforme în urma dezvăluirilor. Propunerea administraţiei va încerca să prelungească programul actual de supraveghere cu încă 90 de zile. După această perioadă de timp, potrivit planului pe care administraţia l-a dezvoltat şi îl promovează acum, programul va fi supus unor schimbări importante. Acestea ar putea să includă o durată foarte redusă de păstrare a informaţiilor de către NSA. În prezent, NSA poate să păstreze informaţiile timp de cinci ani. Iar propunerea administraţiei Obama va introduce, totodată, un aspect judiciar în determinarea faptului dacă este atins un nivel suficient de suspiciune în cazul unui anumit număr de telefon, înainte ca NSA să poată să obţină înregistrările care-i corespund.
În paralel, Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor a elaborat un proiect bipartit de lege menit să pună capăt colectării masive de date telefonice aparţinând americanilor, dar care menţine capacitatea Guvernului de a obţine informaţii despre spioni şi terorişti, scrie ”The Washington Post” (WP). Măsura, care a fost prezentată ieri, este promovată ca un compromis, înainte de termenul-limită stabilit de Obama pentru vineri. ”Credem că poate să fie o soluţie pentru aceia dintre noi care vor menţinerea unor capacităţi în domeniul Securităţii Naţionale, ţinând totodată cont de preocupările legitime ale multor persoane care sunt îngrijorate de potenţialul unor abuzuri în cadrul colectării masive de date telefonice”, a declarat Mike Rogers, preşedintele republican al Comisiei, care apără atribuţiile NSA.