Cum şi-a tras Gigi Chiru casă pe locul unui bazin de înot din Tabăra Eforie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Oamenii lui Băsescu...

Cum şi-a tras Gigi Chiru casă pe locul unui bazin de înot din Tabăra Eforie

Eveniment 26 August 2010 / 00:00 5536 accesări

Pofta vine mâncând, spune o vorbă din români, iar zicala veche de când e lumea se potriveşte de minune democrat liberalilor care, de şase ani, de când sunt la guvernare, secătuiesc, la drept vorbind, puţinele resurse care au mai rămas de exploatat din Românica. Aşa se întâmplă în instituţiile publice din ţară unde PDL a reuşit să infiltreze un portocaliu, de cele mai multe ori incompatibil cu postul pe care se află, dar care a primit avizul de la partid să taie în carne vie prin deciziile pe care le aplică. Nici la Constanţa lucrurile nu stau mai bine. De exemplu, PDL l-a uns în funcţia de inspector şef teritorial la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Constanţa pe un jurist, nici pomeneală de vreun inginer sau specialist în construcţii care ar fi îndreptăţit să ocupe o astfel de funcţie de conducere. Situaţia pedelistului din fruntea ISC, Gigi Chiru, nu se rezumă doar la acest tip de incompatibilitate a specializării pe funcţie. Paradoxal sau nu pentru poziţia pe care o ocupă în ISC, de a veghea asupra legalităţii construcţiilor, Chiru însuşi a ridicat o vilă pe un teren ce a aparţinut Taberei Luminiţa din Eforie. Vila a fost ridicată în perioada 2002 - 2004, pe locul unui bazin de înot pentru copii. Chiru susţine că vila nu se mai află în proprietatea lui şi că a ajuns, în 2006, pe numele Gabrielei Munteanu; el omite să spună că, de fapt, noul proprietar este sora Violetei Munteanu, soţia sa. De altfel, afirmaţiile sale potrivit cărora nu mai locuieşte la vila respectivă sunt contrazise de vecini, care povestesc că îl văd frecvent pe şeful ISC ieşind pe mare, înfruntând valurile pe sky-jet, iar maşina sa personală (CT 01 KIR) stă parcată mai tot timpul în curtea respectivei case.

Terenul cu pricina a ajuns la Chiru după ce fosta administraţie locală din Eforie a organizat o licitaţie de acordare a suprafeţei prin concesiune, iar şeful ISC a fost declarat câştigător. Este posibil ca, la vremea respectivă, odată cu acordarea avizului de construcţie, la Primărie să fi existat doar inventar pe lot şi nu pe construcţia existentă deja (bazinul de înot), iar în aceste condiţii, autoritatea locală de la acea vreme să fie responsabilă. O altă explicaţie este că, la acea vreme, în cadrul Primăriei Eforie, la Serviciul de Urbanism, lucra o rudă apropiată a lui Chiru, care i-ar fi înlesnit acordarea terenului. Actualul administrator al Taberei Luminiţa, Nicolae Bajdechi, ştie de existenţa vilei lui Chiru în ograda Taberelor, dar spune că era deja acolo, în 2004, când a preluat Tabără Luminiţa. La rândul său, directorul Direcţiei Judeţene de Tineret, Cristina Brânzoi, de aceeaşi culoare politică cu Gigi Chiru, a declarat că „după ştiinţa sa, nu are cum să figureze vila respectivă pe terenul ce aparţine Direcţiei”.

Despre Gigi Chiru, gurile rele spun că trebuia să ajungă din 2008 în fruntea ISC, imediat după ce portocaliii au decis să politizeze toate instituţiile publice pentru a deţine controlul, însă unii membri din PDL Constanţa s-au opus după ce au apărut suspiciuni de încălcări ale legii în activitatea pe care o desfăşoară, printre care şi o plângere penală pe numele său, în calitate de administrator al „Univers Marin” SRL, ce avea închiriat Cazinoul din Eforie Sud. Neregulile au fost date în vileag de către fostul director al ISC, Nicolae Ciocănel, în cadrul unui control, când s-a descoperit că imobilul prezenta înalt risc de prăbuşire din cauza faptului că nu a fost consolidat, iar activitatea comercială desfăşurată în clădire a fost sistată, cel puţin pe hârtie.

Aceleaşi guri rele spun că Gigi Chiru a atras deja atenţia şefilor săi, în cele doar 10 luni de când deţine şefia ISC, şi nu în sensul bun al cuvântului, căci prin prea desele apariţii în media ar fi vizat mai degrabă promovarea propriei imagini decât asigurarea legalităţii construcţiilor.



12