Cum sunt încurajați tinerii să iasă la vot

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lecții de civism

Cum sunt încurajați tinerii să iasă la vot

Administrație 26 Septembrie 2018 / 17:05 613 accesări

Nu sunt deloc puțini românii, îndeosebi tinerii, care nu dau nici doi bani pe vot, iar mai târziu se plâng de clasa politică, ies în stradă, se vaită că trăiesc rău și, în același timp, spun cu mândrie că, prin participarea la proteste, „își fac datoria de cetățean”. În acest context, Asociația YOUTH VISION Constanța organizează seminarul „VOTE EU - Encouraging Young Europeans to Vote” prin care intenționează să îi încurajeze pe tineri să iasă în număr cât mai mare la urne.

Nu sunt deloc puțini românii, îndeosebi tinerii, care nu dau nici doi bani pe vot, iar mai târziu se plâng de clasa politică, ies în stradă, se vaită că trăiesc rău și, în același timp, spun cu mândrie că, prin participarea la proteste, „își fac datoria de cetățean”. Din păcate, această atitudine a atins un nivel critic. În acest context, Asociația YOUTH VISION Constanța organizează, în perioada 5 – 11 noiembrie, la Constanța, seminarul „VOTE EU - Encouraging Young Europeans to Vote”. „Conform datelor publicate de Biroul Electoral Central, la nivel local, mai puțin de o treime (27%) din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au votat la alegerile europarlamentare din 2014. La Constanța, rata de participare a fost în 2014, de 29,14%. Studiile postelectorale îngrijorătoare scot la iveală și motivele principale pentru care tinerii refuză să iasă la vot. Acestea sunt în general asociate cu lipsa de încredere și dezinteresul pe care tinerii le manifestă faţă de clasa politică şi de faptul că cei care candidează nu le oferă soluţii la problemele lor, dar și lipsa sentimentului apartenenței la spațiul comun european”, se arată într-un comunicat de presă.

CARE ESTE SCOPUL SEMINARULUI

Proiectul coordonat de Asociația YOUTH VISION Constanța își propune să creeze un autentic spațiu de schimb de idei guvernat de gândirea critică și să încurajeze participarea democratică și cetățenia europeană activă, prin consolidarea apartenenței tinerilor la spațiul comun European și prin înțelegerea procedurilor legislative, precum șifuncționarea tuturor instituțiilor UE. În acest sens, 27 de tineri, din 9 țări partenere în proiect - Grecia, Franța, Italia, Cipru, Portugalia, Ungaria, Spania, Bulgaria și România – vor participa, la sesiuni tematice și întâlniri cu europarlamentari, deputați și reprezentanți ai administrației locale și ai instituțiilor publice. Participanții își vor îmbunătăți cunoștințele legate de Uniunea Europeană, își vor dezvolta competențele civice și interculturale și, astfel, se vor consolida capacitățile instituționale și se va crea oportunitatea unui dialog între naționalități, culturi și principii democratice. Ca și rezultat al proiectului, se așteaptă ca minim 900 de tineri din cele 9 țări partenere ale seminarul „VOTE EU - Encouraging Young Europeans to Vote” să participe la campanii specifice de înțelegere a bunei funcționări a instituțiilor Uniunii Europene prin workshop-uri, campanii în mediul online, pe site-urile de socializare, în mass-media, timp de patru luni.

Taguri articol


12