Cum te încurcă statul şi-atunci când te „ajută”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum te încurcă statul şi-atunci când te „ajută”

Eveniment 22 Martie 2011 / 00:00 790 accesări

BIROCRAŢIE FĂRĂ LIMITE. O ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern în weekend dă firmelor private care au comenzi, dar care se confruntă cu probleme financiare, posibilitatea de a eşalona la plată obligaţiile fiscale, pe cel mult cinci ani, dacă îşi achită toate datoriile curente şi constituie garanţii. Patronii trebuie să achite şi ratele eşalonate şi dobânzile aferente, dar nu mai plătesc penalităţi de întârziere. „Dobânzile se calculează pentru fiecare zi de întârziere, în funcţie de tipul garanţiei constituite, respectiv 0,03% în situaţia în care contribuabilul constituie întreaga garanţie sub forma scrisorii bancare şi 0,04% pentru celelalte tipuri de garanţii. Totodată, pentru plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale, contribuabilul datorează, pe lângă dobândă, şi penalităţi de întârziere, calculate ca un procent din impozitul neplătit (până la 15% din obligaţii). Solicitanţii trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilităţi băneşti, să aibă constituită garanţia şi să nu se afle în procedura insolvenţei ori în dizolvare”, se arată în ordonanţă. În realitate, măsura este la fel de birocratică precum sună prezentarea din ordonanţă. Care este argumentul Guvernului? „Sistemul propus este similar formei de sprijin oferită de sistemul bancar în perioada de dificultate, prin rescadenţarea creditelor restante”, spun reprezentanţii Executivului. Cu alte cuvinte, cel mai bun mod de a ajuta pe cineva este să îl transformi în datornic vândut, în loc să cauţi să produci tu resurse financiare!

TVA NU SCADE, CE MAI SPRIJIN!. N-ar trebui să ne mire însă modul în care autorităţile „sprijină” ţara, mai ales că premierul Emil Boc a anunţat că TVA şi cota unică de impozitare vor fi menţinute şi în acest an la acelaşi nivel, „schimbări putând fi analizate doar pentru anul viitor”. „Astăzi avem o stabilitate macroeconomică, pe care mergem în baza acordului cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În acest moment, bugetul este croit pe o cotă unică de 16% şi pe TVA de 24%. Vom vedea în viitor ce vom face”, a declarat Emil Boc.

ACUZAŢII DE FURT INTELECTUAL. Mai mult, deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a declarat ieri că Executivul i-a plagiat iniţiativa legislativă referitoare la eşalonarea datoriilor companiilor private către bugetul de stat, pe care a preluat-o, a modificat-o şi adoptat-o ca ordonanţă. Surupăceanu a spus că între iniţiativa sa şi ordonanţa Guvernului există multe similitudini, el subliniind că, în pofida modificărilor operate, „actul normativ este unul şi acelaşi”. În urmă cu două luni, patronatele Conpirom şi UGIR 1903, împreună cu deputatul social-democrat, au lansat o iniţiativă legislativă privind eşalonarea datoriilor companiilor private către bugetul de stat, dar şi bonificaţiile acordate. „Am cerut dezbaterea în procedură de urgenţă a iniţiativei legislative, dar actuala putere a refuzat să pună iniţiativa pe ordinea de zi. Faptul că Guvernul nu a făcut acest lucru demonstrează că a blocat cu bună ştiinţă actul normativ, în detrimentul companiilor private, dar în folos propriu, ieşind astfel în faţă cu o realizare legislativă care, practic, nu îi aparţine. Este a treia oară când îmi sunt preluate iniţiativele de către actuala putere. Este un furt intelectual bine calculat, cu rol repetitiv”, a declarat Surupăceanu.



12