Ce face Facebook-ul din oameni, mai ales dacă pe aceştia nu-i duce foarte tare capul? Este simplu: înghit precum pelicanii hămesiţi orice fel de fake news, oricât de improbabil ar fi el. Sau cu atât mai mult. Cel mai bun exemplu: isteria recentă cu „ambulanţa neagră care fură copii pentru a le recolta organele”. Dacă sunteţi feisbucist, nu aveţi cum să nu ştiţi despre ce este vorba. Fie că aţi râs în hohote, fie că aţi zâmbit discret, clătinând din cap a neîncredere, fie că aţi pus botul instantaneu, sunând la toate cunoştinţele din categoria „mămici atotştiutoare ce înghit... cretinătăţi de pe facebook”, aţi auzit despre asta. A auzit şi poliţia Română, care şi-a pus mâinile în cap şi a emis un comunicat pe această temă, în acelaşi nociv mediu online. Astfel, Polița Română reacționează, dupăincidentul din București,în care o femeie a fost agresată din cauza unei știri false care s-a rostogolit de mai multe ori în mediile din România. Pentru cine nu ştie, formularea utilizată este cu trimitere la Radio Erevan.
Redăm în continuare mesajul Poliţiei Române:
”Nu e neagră, e albă și nu fură copii, aduce cultura în comunitate… este o simplă ambulanță casată, folosită într-un proiect cultural.
MIT: O ambulanță neagră se plimbă prin oraș și răpește copii pentru a le lua organele.
ADEVĂR: În România nu au fost înregistrate astfel de cazuri.
Emoția și rațiunea ne ghidează comportamentul, iar o decizie emoțională este bine să fie trecută prin filtrul rațiunii, chiar și „la cald”.
Dacă ai văzut ceva care ți se pare suspect, sună la numărul 112, venim imediat și clarificăm situația. Ne poți sprijini prin furnizarea cât mai multor informații care vor fi transmise în timp real, din dispecerat, colegilor care vin la sesizarea pe care ai făcut-o.
Te rugăm să nu distribui pe rețelele de socializare mesaje false. Acestea nu fac altceva decât să creeze o stare de panică nejustificată pentru orice părinte care își dorește tot ce-i mai bun pentru copilul său”.