Cum transformă cinci mirciști o doză de suc într-un satelit?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pasionați de știință în cursa CanSat 2018

Cum transformă cinci mirciști o doză de suc într-un satelit?!

Educație 15 Martie 2018 / 17:04 3955 accesări
Ion Băraru, profesorul coordonator al echipei Tomis 4

Ion Băraru, profesorul coordonator al echipei Tomis 4

Mirciștii sunt, din nou, în cursa pentru o „misiune“ specială. Cinci dintre ei, coordonați de renumitul profesor Ion Băraru, s-au calificat în finala competiției naționale CanSat 2018. Provocarea constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri.

Cinci elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța s-au calificat la finala competiției naționale CanSat 2018 cu echipa Tomis 4. CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon, avion, elicopter sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.

Echipa este formată din cinci elevi de clasa a X-a, pasionați de știință si tehnologie: Andrada Albu, Vlad Alexandru Logyin, Ioana Andreea Pârvu, Sebastian Severin și Meriem Voinica. Misiunea proiectului este aceea de a investiga un areal afectat de un dezastru nuclear și de a observa revenirea la valorile normale a parametrilor fizici, chimici și biologici. „Vom măsura densitatea gazelor din aer, prezența radiațiilor ultraviolete și infraroșii, concentrația prafului din aer, nivelul de radiații radioactive, umiditatea, temperatura și presiunea atmosferică, folosind, de asemenea, o mini cameră pentru a filma în timpul zborului“, au povestit membrii echipei.

Ce este CanSat?

Prima competiție de CanSat a avut loc în anul 1999, în SUA, urmându-i multe alte competiții naționale și internaționale. În România, au avut loc un număr de activități în domeniu, cum ar fi o tabără de CanSat la Cabana Gârbova în primăvara anului 2014 (câștigătoare a secțiunii științifice din acțiunea „Școala Altfel“), cât și formarea de echipe selectate direct pentru competiția europeană. Competițiile de CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațiala reală începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor. Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilități tehnice (cercetare științifica, design tehnic, analiza și prezentarea a datelor, lucrul in echipa) cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).

Potrivit, site-ului esero.ro, pentru competiția românească și europeană, fiecare CanSat va trebui să fie conceput pentru a îndeplini o misiune principală și una secundară. Misiunea primară a CanSat-ului este impusă, fiind aceeași pentru toate echipele: măsurarea temperaturii și a presiunii atmosferice. Datele sunt transmise de către CanSat la sol cel puțin o dată pe secundă pentru a putea fi analizate și integrate pe un grafic. Misiunea secundară este la alegerea fiecărei echipe și poate consta din activități cum ar fi măsurarea unor parametri mai avansați – ca de exemplu accelerația, localizarea GPS, măsurarea radiației din mediul înconjurător – sau o activitate precum aterizarea la punct fix sau eliberarea unui rover la aterizare.



12