Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei (CPT) a cerut marţi Ungariei să revizuiască tratamentul aplicat migranţilor în zonele de tranzit, relatează MTI, potrivit agerpres.ro. Într-un raport publicat marţi de CPT sunt cuprinse constatările comitetului din timpul vizitei sale în zonele de tranzit Tompa şi Roszke în octombrie 2017. În aceste zone sunt găzduiţi migranţii pe perioada în care cererile lor de azil sunt procesate.
Potrivit raportului, zonele de tranzit sunt bine echipate, curate şi asigură condiţii de viaţă acceptabile. Cu toate acestea, comitetul anti-tortură al Consiliului Europei şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la condiţiile necesare pentru solicitanţii de azil, inclusiv familii cu copii şi minori neînsoţiţi, de a rămâne în aceste zone până când solicitările lor de azil sunt evaluate. Potrivit CPT, locurile în care sunt cazaţi migranţii amintesc de celulele din puşcării şi sunt prin urmare necorespunzătoare pentru cazarea solicitanţilor de azil, în special a familiilor cu copii şi minorilor singuri.
Raportul arată că nu au fost semnalate reclamaţii de abuz în zonele de tranzit, deşi migranţii care au fost reţinuţi în Ungaria şi "împinşi înapoi" de-a lungul graniţei în Serbia au formulat acuzaţii de abuz fizic din partea poliţiei ungare. Aceste plângeri au fost susţinute de experţi medicali ai comitetului, se arată în document. Comitetul recomandă autorităţilor ungare să pună capăt practicii trimiterii înapoi peste graniţă a migranţilor care ajung în Ungaria. Comisia intenţionează să facă o nouă vizită până la sfârşitul anului în zonele de tranzit din Ungaria şi speră să discute atunci aceste chestiuni cu autorităţile ungare, a declarat şeful CPT, Mykola Gnatovskyy.