„Cum vă place”, modernitatea şi emoţiile clasicului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Debut de stagiune cu aplauze şi flori

„Cum vă place”, modernitatea şi emoţiile clasicului

Cultură 17 Octombrie 2011 / 00:00 598 accesări

Debutul stagiunii 2011-2012 a început cu dreptul la Teatrul de Stat, cu premiera unei piese celebre, care face cinste oricărei instituţii teatrale, „Cum vă place”, de William Shakespeare şi cu o sală arhiplină. Spectatorii de toate vârstele, din rândul cărora s-au remarcat tinerii, care au ales să-şi petreacă seara de sâmbătă în compania muzei Thalia şi a spiritului tutelar al Marelui Will, au făcut o alegere inspirată, uitând mai bine de două ore de capriciile meteo, dar şi de grijile de zi cu zi.

Actorii consacraţi - Alexandru Mereuţă, un exemplu de profesionalism şi vitalitate, la cei 80 de ani ai săi, Nina Udrescu, Mihai Sorin Vasilescu, Liviu Manolache şi Iulian Enache - alături de reprezentanţii tinerei şi talentatei generaţii - Dana Dumitrescu, Lana Moscaliuc, Marian Adochiţei, Adrian Dumitrescu, Andrei Cantaragiu, Remus Archip, Cosmin Mihale, Liliana Bărăscu şi Axel Moustache, actor invitat de la Teatrul Naţional Bucureşti, au făcut echipă spre încântarea publicului. Sub bagheta regizorală a lui Dan Vasile, spectacolul a îmbinat clasicul cu contemporanul, creând un spectacol coerent şi dinamic, cu replici inteligente din care răzbate genialitatea marelui Shakespeare.

VISUL UNEI... SERI CU SHAKESPEARE Dificultatea partiturilor actoriceşti şi jocul convingător al artiştilor, dar şi trimiterile la realităţile vieţii şi relaţiile dintre semeni, în special cele dintre îndrăgostiţi, au câştigat inima publicului, care a aplaudat la scenă deschisă scenele care l-au impresionat. Uşor, ca într-un vis... al unei seri de vară, publicul este introdus în intriga piesei, iar personajele se descoperă, cu precădere, prin intermediul dialogului, în scene de sine stătătoare, dar şi în interacţiuni cu celalalte personaje, punându-şi în valoare calităţile interpretative. Este cazul celor două verişoare, Celia şi Rosalinda, interpretate cu mult talent şi dăruire de Dana Dumitrescu şi Lana Moscaliuc, a căror prietenie impresionează, dar şi cel al întâlnirii cu efect comic „copios” dintre păstorul îndrăgostit (Marian Adochiţei) şi Phebe (Nina Udrescu). Rezultat al unei munci de echipă, care împărtăşeşte aceleaşi idealuri despre artă şi acelaşi respect pentru Măria Sa, Publicul, spectacolul a sedus publicul şi prin scenografia minimalistă, dar cu mare impact, creaţie a tinerei Ana Bănică, dar şi prin muzica cu accente de jazz, semnată de Elena Gatcin şi Dan Vasile.

Dincolo de firul epic al comediei pastorale, piesa abundă în „citate” celebre, filosofice - „Lumea-ntreagă e o scenă/ Şi toţi oamenii-s actori” -, dar şi în cugetări amare despre iubire: „Pe jurămintele unui îndrăgostit nu poţi pune mai mult preţ decât pe vorbele unui negustor” sau „Mai bine numeri firişoarele de praf decât să răspunzi la întrebările îndrăgostiţilor”. Aplauzele însufleţite de la finalul spectacolului şi florile primite de actori au confirmat succesul premierei, o nouă reprezentaţie fiind programată şi duminică seară.



12