Cum văd tinerii europeni Constanța?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum văd tinerii europeni Constanța?

Educație 17 Octombrie 2017 / 19:32 1539 accesări

Cursanții proiectului „Youth Worker 4 Social Change” l-au asaltat cu întrebări pe viceprimarul Costin Răsăuțeanu

Cursanții proiectului „Youth Worker 4 Social Change” l-au asaltat cu întrebări pe viceprimarul Costin Răsăuțeanu

Aflată într-o perioadă tulbure și zguduită de Brexit, UE se bazează în special pe spiritul de unitate al tinerilor, care participă cu bucurie la programele lansate de forurile europene. Exemplu de conviețuire pentru întreg continentul, Constanța se numără printre orașele alese de proiectul finanțat prin programul Erasmus Plus, „Youth Worker 4 Social Change”, un curs de formare privind rolul activităţii tinerilor în antreprenoriatul social și susţinerea tinerilor cetăţeni activi, care acordă o atenţie deosebită transformării ideilor în acţiuni de impact. Acțiunea, organizată de Asociaţia YOUTH VISION, alături de TDM 2000 (Italy), Mittetulundusuhing Youth Senate Tallinn (Estonia), Youth Senate Strumica (Macedonia), Emina Pályaorientációs Alapítvány (Hungary), Zespol Szkol (Poland), Eurocaleta (Spain) şi Free (Latvia), a adus în orașul de la țărmul mării, timp de o săptămână, 24 de tineri din 8 țări ale UE: Italia, Spania, Macedonia, Ungaria, Letonia, Estonia, Ungaria și Polonia. Iar ziua de marți, 17 octombrie, a fost una specială pentru cursanți, care au făcut cunoștință cu oficialitățile urbei, dar și cu istoria orașului.

Prima vizită a fost la Primăria Municipiului Constanța, unde au fost primiți de viceprimarul Costin Răsăuțeanu, întâlnirea desfășurându-se în Sala "Remus Opreanu". Cursanții au fost interesați, în special, de felul în care primăria se implică și sprijină acțiunile tinerilor constănțeni, dar și de drumul politic al tânărului edil. "În acest an, am organizat multe evenimente, în special pe plan cultural, sportiv, artistic, și ne dorim ca anul viitor să sprijinim și mai mult proiectele tinerilor. De altfel, săptămâna viitoare voi avea o întâlnire cu reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale din Constanța", le-a transmis viceprimarul tinerilor europeni. De asemenea, edilul le-a vorbit acestora despre celebrarea a 2.000 de ani de la moartea marelui poet Publius Ovidius Naso, despre istoria bogată o orașului de la țărmul mării și despre politica din România.

Încântați de vizita la primărie, cursanții s-au mutat în Piața Ovidiu, unde a fost punctul de pornire pentru un "treasure hunt" pus la cale de organizatori, printre provocări numărându-se aflarea de amănunte despre Cazino, descoperirea unora dintre cele mai vechi clădiri din centrul istoric, învățarea și folosirea unor cuvinte în limba română și comunicarea cu localnicii. După-amiază, tinerii europeni au avut ocazia să descopere poveștile Constanței, în cadrul unui tur prezentat de Diana Slav. "Îmi place Constanța, este un oraș frumos, la malul mării, așa cum este și insula de unde vin eu, Sardinia", a spus Claudia, venită din Italia. "Nu înțeleg de ce Cazinoul, dar și alte clădiri din această zonă sunt lăsate în paragină. Poate că în curând vor fi renovate", a adăugat un tânăr estonian, Andrey.



12