Cum vindeci epidemia de euroscepticism

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Brexit: no worries, mate!

Cum vindeci epidemia de euroscepticism

Economie 28 Iunie 2016 / 14:50 539 accesări

O analiză la rece arată că, în urma Brexitului, România are șansa să atragă noi investiții străine

O analiză la rece arată că, în urma Brexitului, România are șansa să atragă noi investiții străine

Analistul Florin Cîțu: „Funcționarii și politicienii vor să creeze EI joburi, nu vor o economie liberă care să facă asta singură“

Analistul Florin Cîțu: „Funcționarii și politicienii vor să creeze EI joburi, nu vor o economie liberă care să facă asta singură“

CE ȘI CUM Efectele Brexitului asupra României vor fi limitate, pe termen scurt și mediu, însă, pe termen lung, vor fi consecințe în toată lumea, spune viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu - „Băncile centrale din întreaga lume și instituțiile internaționale au avut discuții înainte de votul din UK, dar nimeni nu dorea ca Marea Britanie să iasă din UE; și, în mod clar, nimeni nu paria pe asta. Totuși, existând riscul, s-au pus la punct planuri de intervenție. Și au funcționat încă din prima zi: lira sterlină, după căderea cu 10%, a început să reacționeze, la fel ca și acțiunile cotate în piețele importante. N-au revenit imediat la valorile dinainte, dar sunt în echilibru. Nu am avut prăbușire, haos“. Dar asta nu înseamnă că nu vor fi și alte consecințe, mai spune Olteanu - „Azi nu se vede că ratingul UK a fost tăiat, în principal pentru că piețele sunt inundate cu lichidități. Pentru noi nu-i atât de rău, căci relațiile economice cu Marea Britanie nu sunt semnificative și, în plus, nu suntem o piață financiară profundă, lichidă, de primă linie, ca să ne confruntăm cu ieșiri de capitaluri“.

SĂ VINĂ BANII! Alții văd în Brexit o oportunitate. Șeful Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, este de părere că, în perioada următoare, putem atrage investitori străini - „Investitorii din Marea Britanie sunt în incertitudine, iar situaţia poate dura unu - doi ani. I-am putea chema noi aici, dar ne trebuie un cadru legislativ atractiv“. Evident, bancherul nu ratează șansa de mai arunca o săgeată înspre legea dării în plată - „În loc să facem un mediu prietenos, noi introducem legi care se aplică retroactiv (precum clauzele abuzive din contractele de credit, nu? - n.r.)“.

LEAC ANTI-EUROSCEPTICISM Dar, după cum am mai spus, Brexitul nu-i atât de negru. Analistul Florin Cîțu remarcă faptul că sondajele prezentate cu câteva zile înainte de votul din UK au apreciat lira și au dus la o creștere a bursei - „Dacă scoateți efectul sondajelor, scăderea pieței de capital, post-vot, este nesemnificativă (comparativ cu 16 iunie, nici măcar nu este scădere)“. Cât despre valul de euroscepticism care trece prin Uniune... există o soluție, notează Cîțu: „Funcționarii de la butoane trebuie să facă fix opusul a ceea ce fac acum, adică să arunce la gunoi toate schemele de ajutor & intervenție marca UE, să dereglementeze piața, să reducă birocrația. Mai multă piață și competiție și mai puțină „dictatură“ funcționărească“. E greu, totuși, să renunți la mentalitatea comunistă. Iată un exemplu simplu - aici (ca peste tot, de altfel), politicienii vor să creeze EI ÎNȘIȘI locuri de muncă. „Nu vor un sistem în care joburile sunt create de antreprenori. Nu vor, practic, o economie de piață“, conchide Cîțu.



12