Cum vor fi majorate salariile profesorilor. S-a renunțat la proteste?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noi promisiuni

Cum vor fi majorate salariile profesorilor. S-a renunțat la proteste?

Social 28 August 2017 / 18:08 1095 accesări

După ce, în urmă cu aproape o săptămână, sindicaliștii din învățământ amenințau cu boicotarea deschiderii anului școlar, la Palatul Victoria a avut loc o nouă întâlnire între profesorii nemulțumiți și reprezentanții Guvernului. După discuții, s-a hotărât ca măririle de salarii de anul viitor pentru cadrele didactice vor fi între 25 și 30% net și vor fi aplicate în două etape. E o nouă păcăleală din partea Guvernului?

După ce, în urmă cu aproape o săptămână, sindicaliștii din învățământ amenințau cu boicotarea deschiderii anului școlar, la Palatul Victoria a avut loc o nouă întâlnire între profesorii nemulțumiți și reprezentanții Guvernului. Amintim că dascălii din învățământul preuniverstar s-au revoltat după ce au realizat că măririle propuse pentru 2018, care ajungeau la 50%, nu se aplicau salariului net (luat în mână), ci celui brut (cel din fluturaș). Asta înseamna că profesorii ar fi beneficiat de o mărire concretă de doar 25% din salariul luat în mână. Sindicaliștii au cerut explicații Guvernului pentru această situație, amenințând cu proteste. Așa se face că, luni, 28 august, cele două părți au avut o întâlnire în cadrul căreia au discutat despre necesitatea elaborării unei noi Legi a educaţiei naţionale care să acorde elevului rolul central în ceea ce înseamnă educaţia din România, programele şcolare învechite, subfinanţarea sistemului și salarizarea angajaţilor din educaţie. După discuții, s-a hotărât ca măririle de salarii de anul viitor pentru cadrele didactice vor fi între 25 și 30% net și vor fi aplicate în două etape. Cel puțin asta a spus președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), Alexandru Cumpănașu, după întâlnirea cu premierul Mihai Tudose. El a precizat că la întâlnirea de la Palatul Victoria au participat și miniștrii Muncii, Educației, Finanțelor și Cercetării.

Nu a fost uitat nici sistemul universitar, discuțiile axându-se pe sporurile pentru doctorat. „În funcție de banii rămași de la rectificarea bugetară vor fi acordate integral, dar decizia va fi luată în luna noiembrie, după ce vedem exact sumele și într-un echilibru de negociere între membrii Coaliției împreună cu Guvernul. Un alt aspect important vizează modul în care astăzi se fac angajările în sistemul de învățământ universitar. Împreună cu domnul prim-ministru și cu reprezentanții Guvernului am agreat o formulă simplificată pentru a face aceste angajări”, a arătat Cumpănașu. Un alt aspect discutat la întâlnirea de la Palatul Victoria a vizat realizarea de către Guvern, împreună cu CNMR, a unui studiu referitor la principalele domenii de pregătire a tinerilor pentru piața muncii. „Pe baza acelui studiu, Guvernul va acționa pentru a reduce sau a compensa din ceea ce înseamnă astăzi pregătire în domenii diverse. Dau exemple — sistemul IT, sistemul medical, cel de cercetare, unde prioritatea evident există”, a explicat Cumpănașu.

Taguri articol


12