Cum vor parlamentarii să combată obezitatea infantilă? Mai bagă o materie de studiu în școli!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum vor parlamentarii să combată obezitatea infantilă? Mai bagă o materie de studiu în școli!

Educație 07 Noiembrie 2017 / 15:49 909 accesări

Nu este un secret pentru nimeni că obezitatea la copii a căpătat cote alarmante! Este suficient să ne uităm în jur și să vedem că viitorul nostru este mare și rotund, obez chiar. Cazuri de obezitate se înregistrează chiar la copiii preșcolari, ca să nu mai amintim de cazurile extreme consemnate în rândul adolescenților, aflați într-un proces de continuă transformare hormonală.

Potrivit statisticilor, în lume se estimează că există 250 de milioane de obezi, dintre care circa 22 de milioane sunt copii cu vârste sub 5 ani. De asemenea, conform unui studiu efectuat la copiii între trei luni și 16 ani, s-au identificat 14,7% copii obezi, frecvența obezității fiind ușor crescută la fetele de vârstă școlară, rata de obezitate fiind în creștere. În România, numărul cazurilor de obezitate infantilă a crescut așa de mult în ultimii ani încât i-a băgat în sperieți pe medici și chiar și pe parlamentari. Ca atare, în afară de campanii de conștientizare a riscurilor la care sunt expuși copiii care suferă de această afecțiune, parlamentarii noștri dragi s-au gândit să mai acționeze și în alt fel - o nouă materie de studiu în școli?! Adică să-i mai încărcăm pe copii cu ceva de studiat, să-i mai stresăm un pic cu învățatul, notele și lucrările de control. De ce nu obligativitatea înscrierii la un sport de masă, a suplimentării orelor de educație fizică?

Prin urmare, elevii din școlile primare, dar și cei de la gimnaziu vor avea parte de o nouă materie de studiu. Parlamentarii urmează să voteze în Camera Deputatilor un proiect de lege care introduce pe post de disciplină opțională de studiu „Nutriția și Educația nutrițională“. Propunerea legislativă a fost inițiată de 103 deputați și senatori și înregistrată la Camera Deputaților, solicitându-se punctul de vedere al Guvernului și aviz de la Consiliul Economic și Social.

Propunerea vine, se spune în motivație, în contextul în care societatea modernă este considerată mediu „obezogenic“, prin favorizarea consumului crescut de produse alimentare bogate în grăsimi și zaharuri, la care se adaugă sedentarismul.

Mai mult, obezitatea la copil este diferită de cea a adultului, copilul fiind în perioada de creștere, de unde decurge obligația ca măsurile ce vizează scăderea în greutate să nu influențeze dezvoltarea morfofuncțională fiziologică. Tentința de creștere a prevalenței obezității este evidentă la copii și la adolescenți, rata anuală fiind de 10 ori mai mare decât în anii 1970.

Dacă legea va fi adoptată, planul-cadru și programa națională, precum și condițiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina de nutriție și educație nutrițională se vor aproba prin ordin comun al Ministerului Educației Naționale și al Ministerului Sănătății.



12