Jonathan Coleman, ministrul sănătății din Noua Zeelandă, a anunțat marți lansarea unui proiect inovator care încearcă să stabilească dacă monitorizarea tendințelor exprimate pe rețelele de socializare și a unor baze de date neconvenționale ar putea să contribuie la prezicerea viitoarelor epidemii și să îmbunătățească reacția autorităților în fața acestor boli, informează agenția de presă Xinhua. "Ne aflăm la mijlocul sezonului gripei și răcelilor, așadar încercarea de a prezice apariția unor bacterii infecțioase se află în centrul preocupărilor noastre", a declarat Jonathan Coleman.
Ministrul neozeelandez a demarat un proiect inovator, ce vizează ameliorarea reacției autorităților în fața epidemiilor, printr-o prevedere timpurie a izbucnirii lor. Proiectul folosește surse alternative de informații pentru a detecta acele tendințe online care indică răspândirea bolilor infecțioase. Printre acele surse alternative se află rețelele de socializare și o gamă largă de baze de date istorice și actuale, a precizat Jonathan Coleman. "Oamenii vorbesc adeseori pe rețelele de socializare despre faptul că nu se simt bine, așadar, aceste tendințe pot fi detectate pe platforme precum Facebook și Twitter", a adăugat ministrul neozeelandez, adăugând că identificarea tendințelor ar putea să contribuie la implementarea unor măsuri potrivite, mai devreme, pentru a preveni răspândirea bolilor, dar și pentru asigurarea unor stocuri suficiente de medicamente.
În prezent, ministrul a lansat un sondaj online, în care cetățenii neozeelandezi sunt întrebați dacă au publicat vreodată informații pe rețelele de socializare despre bolile lor sau ale membrilor familiilor în care trăiesc. Ministerul Sănătății dorește să folosească și o gamă vastă de baze de date în cadrul acestui proiect, precum informații anonime despre absenteismul școlar, concediile medicale, vânzările de produse farmaceutice, apelurile la liniile telefonice cu specific medical și vânzările de pachete de șervețele din hârtie. "Informațiile despre faptul că vânzările de șervețele din hârtie fină cunosc un vârf la începutul epidemiilor de gripă sunt analizate în această perioadă, pentru a verifica nu doar volumele de vânzări, ci și dacă anumite tipuri de produse pot fi considerate un avertisment timpuriu pentru o epidemie", a explicat ministrul Jonathan Coleman. Acest proiect se bazează pe programe de monitorizare deja existente, care identifică tendințele asociate cu bolile contagioase cu ajutorul unor metode tradiționale, precum monitorizarea rezultatelor de laborator și a datelor provenind de la cabinetele medicilor generaliști.