Cumpărăm elicopter şi autoutilitare pentru salvarea vieţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect transfrontalier UE . Parteneriat CJC - Krushari - General Toshevo

Cumpărăm elicopter şi autoutilitare pentru salvarea vieţii

Eveniment 07 Iulie 2011 / 00:00 1170 accesări

ELICOPTER - SALVARE An de an, autorităţile publice judeţene se confruntă cu situaţii care mai de care mai dificile, fie că e vorba despre inundaţii, înzăpeziri, accidente rutiere sau bolnavi imobilizaţi la pat la care autorităţile ajung cu mare greutate. Toate situaţiile de urgenţă vor putea fi, nu peste mult timp, rezolvate mult mai uşor după ce Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea”, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi autorităţile bulgare din Krushari şi General Toshevo va achiziţiona echipamente, care vor putea fi folosite în diverse situaţii de urgenţă, pentru salvarea de vieţi: o autoutilitară pentru deplasare pe teren accidentat şi pe zăpadă; o autoutilitară pentru deszăpezirea drumurilor; un elicopter complet echipat pentru intervenţie în caz de urgenţă şi un autoturism. Toate echipamentele vor fi achiziţionate printr-un proiect transfrontalier, derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007 - 2013, a cărui finanţare a fost semnată, ieri, la sediul CJC, de către toţi partenerii din proiect, Consiliul Judeţean Constanţa fiind lider de proiect.

PROIECT DE ŞASE MILIOANE DE EURO Potrivit preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, care a participat la semnarea contractului de finanţare alături de autorităţile bulgare, acest proiect transfrontalier urmăreşte salvarea de vieţi omeneşti, îmbunătăţirea managementului riscului, inclusiv în cazul unor dezastre naturale. Proiectul are o valoare totală de aproape şase milioane de euro, din care contribuţia CJC este de 123.627,32 de euro; contribuţia municipalităţii Krushari - 83.250,00 de euro, iar cea municipalităţii General Toshevo este 203.250,00 euro. Partenerii din proiect au mai anunţat că pentru folosirea echipamentelor, pe lângă piloţii care vor deservi elicopterul, vor fi efectuate cursuri de instruire pentru 37 de persoane: şase cadre medicale; 10 asistenţi medicali; 12 paramedici şi mecanicii de întreţinere a elicopterelor.

CAZURI URGENTE Referitor la acest proiect, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a declarat că acesta înseamnă cu adevărat dezvoltare regională transfrontalieră. „Ce s-ar fi întâmplat dacă CJC era desfiinţat ca persoană juridică, se amâna implementarea acestui proiect ani buni. România, ca şi Ungaria şi Bulgaria, s-a angajat să nu modifice structura unităţilor teritorial - administrative pe durata implementării proiectelor”, a spus Nicuşor Constantinescu. El a adăugat că proiectul privind „salvarea de vieţi omeneşti” prin achiziţionarea unor echipamente pentru diverse situaţii de urgenţă a fost lansat de CJC în 2009, aprobat spre finanţarea în decembrie 2010, iar astăzi (n.r. ieri) a fost semnat contractul. „Echipamentele vor fi folosite pentru situaţiile de urgenţă, pentru ca noi şi bulgarii să nu mai trecem, ca în anii precedenţi, prin situaţii dificile: inundaţii, înzăpeziri sau accidente foarte grave. Amintesc numai 2006, când în tot sudul Dobrogei au fost inundaţii care au pus în pericol viaţa oamenilor”, a spus Nicuşor Constantinescu. La rândul său, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Cătălin Grasa, a declarat, cu ocazia semnării proiectului, prin acest proiect se va scurta foarte mult timpul de deplasare între accidente şi spital.

CASETĂ

Centrul transfrontalier de intervenţii, „cazat” la Băneasa

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a spus că elicopterul şi celelalte echipamente pentru situaţiile de urgenţă vor deservi populaţia din sudul judeţului, dar şi populaţia din nordul Bulgariei, din regiunile General Toshevo şi Krushari. El a propus ca viitorul centru transfrontalier al acestui proiect să fie desemnat la Băneasa, unde se intenţionează să se înfiinţeze o secţie a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, pentru unitatea de primiri urgenţe, secţia urmând a funcţiona în actualul Centru de Sănătate al oraşului. „Piloţii şi personalul auxiliar vor fi pregătiţi în cadrul acestui program. Implementarea acestui proiect este binevenită pentru populaţia din sud”, a declarat preşedintele CJC. De asemenea, Nicuşor Constantinescu a mai afirmat că în cadrul proiectului transfrontalier se va mai realiza şi un heliport, iar durata de implementare a proiectului este de 24 de luni.



12