"Cumpărătorii de artă populară sînt şi cunoscători, dar şi oameni simpli“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Angela Sitar, ceramist:

"Cumpărătorii de artă populară sînt şi cunoscători, dar şi oameni simpli“

Cultură 23 August 2006 / 00:00 909 accesări

"Tîrgul Meşterilor Populari din România" s-a desfăşurat în staţiunea Mamaia, în perioada 17-21 august. Ca în ediţiile anterioare, manifestarea a reunit, la malul mării, meşteri populari din întreaga ţară, care au expus spre vînzare diverse obiecte tradiţionale. Angela Sitar, ceramist venit tocmai din Maramureş, s-a declarat mulţumită de numărul participanţilor, precum şi de cel al vizitatorilor de pînă acum. Într-un interviu acordat cotidianului "Telegraf", meşterul popular a vorbit despre secretele realizării obiectelor din ceramică.

De unde aţi deprins secretele prelucrării lutului?

Părinţii soţului meu au fost olari, la fel şi bunicii săi. Eu şi copiii mei continuăm tradiţia. Am îndrăgit această meserie, chiar dacă este destul de grea.

Care este tehnica pe care o folosiţi?

Pînă la produsul finit, trebuie să urmezi mai multe etape: argila este adusă acasă, se dă prin valţuri, după care se omogenizează foarte bine. Înainte, totul se făcea manual, însă, acum, ne folosim de diferite maşini. După ce este omogenizat, lutul se rupe în bucăţi, în funcţie de dimensiunea produsului dorit. Bucata respectivă se lucrează la roată, unde se stabilesc forma şi dimensiunile. Dacă obiectul cere toartă, se lasă la uscat şi se fixează toarta manual. Se pune din nou la uscat, la umbră, după care, piesa respectivă este colorată. Se face, apoi, o curăţare a exteriorului, finisare şi pictare. Se arde, se smălţuieşte, după care, se arde iar. După cum observaţi, implică destul de mult timp şi răbdare.

Cum vi se pare ediţia din acest an a "Tîrgului Meşterilor Populari din România"?

Îmi place mult, venim cu drag de fiecare dată. Locul pentru desfăşurarea evenimentului, este bine ales, pentru că ajung aici şi constănţenii şi turiştii.

Mai sînt oamenii interesaţi să achiziţioneze astfel de obiecte de artă?

Da. Cumpărătorii sînt şi cunoscători de artă, dar şi oameni simpli, care nu se mulţumesc cu kitsch-uri. Preţurile variază între 40.000 şi 700.000 lei.

Tinerii doresc să înveţe acest meşteşug?

Da şi nu. Depinde de persoană, pentru că lucrul cu argila este o muncă şi... murdară şi grea. Dacă nu îţi place meseria, nu poţi să o faci. Trebuie să o îndrăgeşti şi să vrei să o practici.

Taguri articol


12