• CREDITE FICTIVE, ÎMPRUMUTURI ILEGALE • Un control intern la o bancă din top 10 a dezvăluit un mecanism complex de furt, susţinut de credite fictive, care nu se regăsesc în arhivele băncii, împrumuturi de sute de mii de euro acordate ilegal, mişcări de fonduri între diverse conturi, bani trimişi unor rude din străinătate şi micro-credite acordate colegilor. Până în prezent nu s-au făcut publice foarte multe detalii în legătură cu ancheta desfăşurată, iar reprezentanţii băncii refuză să facă declaraţii. Singurii care au făcut o menţiune oficială sunt cei de la Banca Naţională a României. „Câtă vreme un om are acces la foarte mulţi bani şi îşi pierde cumpătul văzând cât de uşor se poate fura lucrurile pot scăpa de sub control. Cazuri ca acestea nu sunt foarte rare. Totul ţine de managementul resurselor umane. Din fericire, majoritatea autorilor sunt prinşi, în cele din urmă, şi răspund pentru faptele lor”, au spus reprezentanţii băncii centrale.
În cazul de faţă, ancheta a relevat că totul a pornit de la o firmă a unui broker de credite, care colabora cu banca respectivă. Din totalul creditelor contractate de firmă, peste jumătate dintre ele înregistrau restanţe mai mari de 90 de zile, după 12 luni. Fiind declarate neperformante, banca ar fi trebuit să facă un provizion la banca centrală, ca să acopere sumele împrumutate şi nerecuperate. Acest lucru nu s-a întâmplat, ridicând suspiciuni, iar banca a fost controlată. Anchetatorii au verificat conturile directorului şi, spre surprinderea lor, au descoperit că intrările din ultimele luni se ridicau la 80.000 lei, din care 50.000 proveneau de la unul dintre asociaţii firmei de brokeraj. Ieşirile erau de 140.000 euro, unele transferuri fiind denumite „achiziţie apartament”, „cadou”, „transfer” sau „împrumut”, destinatari fiind fie rude din străinătate, fie colegi de la bancă. Creditele erau acordate fără toate documentele necesare. S-au furat peste un milion de euro, sub formă de credite acordate la trei persoane, hoţii ştergând orice urmă din arhivă.
• ZECI DE MII DE EURO PENTRU PARFUMURI • Anchetatorii au notat că o parte din bani erau folosiţi pentru achiziţia de parfumuri, haine şi cadouri pentru „staff”. Interogaţi de anchetatori, mai mulţi operatori din bancă au declarat că transferurile de bani păreau a fi „ajustări ale bonusurilor”, motiv pentru care nimeni nu a crezut că ceva este în neregulă. O mare parte din sumele lipsă au fost recuperate, dar cazul a fost preluat de autorităţi, iar firma de brokeraj a intrat în atenţia Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA).