Cea de-a doua ediţie a Cupei “Mării Negre“ la rugby, întrecere rezervată echipelor naţionale Under 17, s-a încheiat, ieri, pe terenul “Cleopatra“ din Complexul Sportiv “Badea Cîrţan“, cu victoria echipei României, 12-6 (9-6) cu Georgia. La această ediţie a Cupei “Mării Negre“ au participat doar România şi Georgia, deoarece Rusia şi Ucraina au declinat invitaţia din cauza problemelor financiare.
Din păcate, ceea ce se dorea a fi un spectacol rugbystic s-a transformat într-un “spectacol sîngeros“. La finalul meciului, jucătorii georgieni, supăraţi că au pierdut trofeul pus în joc, i-au provocat pe rugbyştii noştri, iar de aici şi pînă la o bătaie generală nu a mai fost decît un pas. S-au împărţit pumni şi picioare în toate părţile, toată încăierarea durînd aproximativ zece minute. Bătaia dintre jucătorii români şi georgieni a rivalizat, din păcate, cu deja celebrul incident de la partida Dinamo - RCJ Farul. Mai mult decît atît, lipsa forţelor de ordine de la acest eveniment a făcut ca la încăierarea generală să participe şi suporterii, care surprinzător, în mare parte au fost georgieni! Nu au scăpat de furia georgienilor nici suporterii români, care au încercat să liniştească spiritele. A fost nevoie în cele din urmă şi de intervenţia salvării pentru că unul dintre georgieni acuza o lovitură mai puternică. Ulterior, s-a dovedit că era doar o modalitate a rugbistului de a-şi “motiva“ coechipierii să nu renunţe la bătaie...
“Cred că unii dintre ei erau drogaţi, nu îmi pot explica furia necontrolată pe care o aveau. Unuia dintre georgieni i-am administrat două diazepame, însă nu şi-au făcut absolut deloc efectul. Niciunul nu avea răni deosebite, însă excesul de furie era ceva ce n-am mai întîlnit“, a declarat una dintre asistentele de pe Salvarea aflată la faţa locului. În cele din urmă, intervenţia jandarmilor sosiţi între timp la stadion a mai liniştit spiritele, georgienii fiind conduşi către autocar. “Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva. Este incredibil ce s-a întîmplat. Au spart şi geamurile, au rupt şi uşa de la vestiar“, a declarat Vasile Chirondojan, preşedintele clubului Cleopatra. “Acest incident cred că se datorează, în mare parte, educaţiei. Georgienii trebuie să înţeleagă că acesta este doar un simplu joc. În sport se cîştigă dar se şi pierde, însă se pare că ei nu ştiu acest lucru. Au o pregătire emoţională dusă la extrem, de la intonarea imnului şi pînă la finalul meciului. Arbitrajul consider că a fost excelent, însă cred că ar fi trebuit acordate trei cartonaşe roşii georgienilor încă din prima repriză”, a spus antrenorul Iulian Iftenie. “N-am mai văzut aşa ceva la vreun joc internaţional. Cred că georgienii au venit montaţi de a se răzbuna pentru incidentul de la seniori. Probabil că nu cunosc semnele arătate de arbitru în timpul jocului, altfel nu îmi explic de ce protestau la fiecare decizie. Este păcat ce s-a întîmplat mai ales că este vorba de nişte copii de 17 ani“, a spus arbitrul Claudiu Clapon, cel care a acordat pe parcursul întîlnirii doar două cartonaşe galbene, ambele pentru georgieni. Pentru România (antrenori Iulian Iftenie şi Niţă Mihalache) au evoluat următorii jucători: Borş, Chitic, Ion Niculae, Strat, Martag, Gorcioaia, Murgoci, Sobota, Ticu Ilie, Ispir, Paşcu, Stuparu, Coţi, Stan, Vlăsceanu. Au mai intrat: Cristea, Suorăşan, Ilie Vlad.
Meci desfăşurat într-un anonimat total
Chiar dacă era vorba despre o întrecere a primelor reprezentative, organizatorul Cupei “Mării Negre“, Federaţia Română de Rugby, a păstrat un anonimat total asupra competiţiei. FRR nu a făcut public evenimentul, neanunţînd nici măcar forţele de ordine ce ar fi trebuit să fie prezente pentru asigurarea bunei desfăşurări a jocului, mai ales că era vorba despre un meci internaţional. “Organizatorul unei competiţii la care este prezent şi public, are obligaţia de a anunţa evenimentul cu cel puţin cinci zile înainte. Ţinînd cont că organizatorul, Federaţia Română de Rugby, este la prima abatere şi că nu au existat victime, a fost aplicat doar un avertisment. În cazul unei recidive, amenda contravenţională este între 3.000 şi 10.000 lei“, a declarat Liviu Iordănescu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa.