Curg bani de la Guvern pentru județul Constanța. Ce fac autoritățile cu ei?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiecte finanțate prin PNDL

Curg bani de la Guvern pentru județul Constanța. Ce fac autoritățile cu ei?!

Administrație 20 Iulie 2017 / 17:35 5442 accesări

Orașul Năvodari „sparge topurile” banilor alocați în județ, cu trei proiecte pentru care se vor aloca peste 53 milioane lei

Orașul Năvodari „sparge topurile” banilor alocați în județ, cu trei proiecte pentru care se vor aloca peste 53 milioane lei

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a publicat, miercuri, lista obiectivelor care vor fi finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, în perioada 2017 - 2020. Potrivit ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh, la acest program au fost depuse peste 8.000 de cereri de finanțare, din care au fost finanțate 6.851 de proiecte. Practic, conducerea ministerului spune că în vistieriile primăriilor și consiliilor județene vor ajunge aproape 30 de miliarde de lei. Banii vor fi acordați pentru derularea unor proiecte privind realizarea, printre altele, de sisteme de alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate; modernizarea, reabilitarea și construirea de unităţi de învăţământ preuniversitar, unităţi sanitare, drumuri judeţene și comunale, poduri, podeţe sau punţi pietonale, obiective culturale de interes local, platforme de gunoi, pieţe publice, comerciale, târguri, oboare și baze sportive. Vicepremierul și ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a declarat că, în primă fază, au fost analizate toate dosarele depuse, iar după centralizarea tuturor cererilor, s-a trecut la eliminarea proiectelor care nu sunt eligibile. „Apoi am eliminat proiectele ce se pot finanța din fonduri europene structurale și de investiții și am verificat listele împreună cu cei de la Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale și Ministerul Educației, pentru a evita dubla finanțare”, a declarat Shhaideh.

SUTE DE MILIOANE DE LEI, LA DISPOZIȚIA AUTORITĂȚILOR DIN JUDEȚUL CONSTANȚA

În ceea ce privește județul Constanța, Ministerul Dezvoltării a alocat prin PNDL 693.091.963 de lei, aproape toți banii urmând să fie investiți în lucrări de infrastructură. De departe, cei mai mulți bani i-au revenit Primăriei Năvodari, care va primi de la Guvern peste 54 de milioane de lei, pentru derularea a trei proiecte: echipare tehnico-edilitară și asfaltare tramă stradală zona Midia Sat; reabilitare străzi şi echipare tehnico-edilitară în zona staţiunii Năvodari și lărgirea și asfaltarea podului „Ecluza“. Cu toate acestea, primarul din Năvodari se consideră trist. „Din totalul de 15 proiecte depuse, am primit finanțare doar pentru trei. Aș mai fi avut nevoie de bani pentru reabilitarea și extinderea Școlii generale nr. 3, care este neconformă“. Din cei 54 de milioane de lei, 28 de milioane de lei vor fi investiți în amenajarea de drumuri în zona Midia Sat. Este vorba de acea zonă în care, până nu demult, au locuit, fără forme legale, aproximativ 50 de familii. Evacuarea acestora s-a făcut cu mare scandal, deoarece conducerea Primăriei intenționa să amenajeze în zonă un nou cartier de locuințe. „Terenurile din zona Midia Sat au fot repartizate în special tinerilor, pentru construcția de case, în baza Legii nr. 15/2003. Avem 216 loturi pentru tineri, iar alte 40 au fost concesionate. Există și un Plan Urbanistic Zonal în zona Midia sat“, a spus Chelaru. Dacă primarul din Năvodari spune că este trist că a primit DOAR 54 DE MILIOANE DE LEI, atunci ce ar putea spune autoritățile din cinci localități din județ, Cerchezu, Ciobanu, Corbu, Dobromir și Fântânele, care nu au primit niciun leu din partea Guvernului? Edilul comunei Fântânele, Gheorghe Popescu, spune că a avut un singur proiect depus, în valoare de 8 milioane de lei, pentru extinderea rețelei de canalizare. „Probabil că s-a considerat că nu a îndeplinit două condiții: nu suntem săraci, pentru că avem un parc eolian în zonă, și nu avem peste 2.000 de locuitori. Asta e!“, a afirmat Gheorghe Popescu.

CUM E SITUAȚIA ÎN CELELALTE ORAȘE!

12,3 milioane lei se vor duce la Murfatlar, pentru modernizarea drumului comunal 27, satul Siminoc, iar Hârșova va primi bani pentru cinci proiecte, printre care aproape 9 milioane de lei pentru asfaltări și peste 9,2 milioane de lei pentru extinderea rețelei de canalizare. Orașul Cernavodă va primi finanțare pentru patru proiecte, cea mai importantă fiind suma de peste 11 milioane de lei necesară cartierului de locuințe din zona Sere. Pe de altă parte, Medgidia, care va primi aproape 18 milioane de lei, conduce în topul proiectelor finanțate, nu mai puțin de nouă, toate cuprinzând reabilitări și modernizări de unități de învățământ. Mangalia va primi bani doar pentru două proiecte, respectiv pentru alimentarea cu apă, canalizare menajeră și pluvială în cartierul Dobrogea II (520.000 de lei) și sistematizarea pe verticală a aceluiași cartier (peste 3,2 milioane de lei). De asemenea, atât Ovidiu, cât și Techirghiol vor primi bani pentru asfaltări și modernizarea străzilor, aproape 5,5 milioane de lei pentru satul Poiana (Ovidiu) și peste 3,5 milioane de lei pentru Techirghiol. Municipiul Constanța a primit „OK-ul” pentru șase proiecte, însă, cumulate, nu sar de 9 milioane de lei. Astfel, 2 milioane de lei vor fi alocați pentru reabilitarea, supraînălțarea și modernizarea sălii de tenis a Liceului cu program sportiv „Nicolae Rotaru”; peste 1,6 milioane de lei pentru modernizarea și mansardarea creșei nr. 1; peste 2,6 milioane de lei pentru creșa nr. 2; aproape 2,2 milioane de lei pentru creșa nr. 5, peste 210.000 de lei pentru modernizarea și dotarea în vederea obținerii autorizației de funcționare pentru Colegiul Comercial „Carol I” și suma de 105.000 lei pentru Școala gimnazială „Marin Sorescu”.

OSÂNZĂ PENTRU JUDEȚUL LUI DRAGNEA

Dacă unele comune din județul Constanța „au fost sărite“ de la alocările de bani prin PNDL, în schimb, judeţele controlate de baronii locali apropiaţi lui Liviu Dragnea, liderul PSD, au luat partea leului din banii pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală, scrie „Jurnalul Naţional“. Potrivit sursei citate, ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, care coordonează PNDL, a dat un sfert din cei peste 600 de milioane de lei judeţelor Olt, Teleorman, Giurgiu şi Buzău. Cele mai mici sume au ajuns în judeţele Harghita, Tulcea, Covasna şi Ilfov. În topul judeţelor care au primit cei mai mulţi bani se află Oltul, condus de baronul PSD Paul Stănescu. Peste 47 de milioane de lei a primit de la ministrul Sevil Shhaideh, cu aproape 4 milioane mai mult decât judeţul lui Liviu Dragnea, Teleorman. Pusă să explice de ce județele Olt și Teleorman au primit cei mai mulți bani prin PNDL, ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a declarat că a utilizat modelul matematic cu date demografice pe județe, cât și capacitatea financiară a acestora. „S-a utilizat o medie ponderată între numărul unităților administrativ-teritoriale din fiecare județ, populația din fiecare județ, suprafața județului și capacitatea financiară a fiecărui județ în funcție de impozitul pe venit la nivelul anului 2016. În funcție de toate aceste date, a rezultat o alocare echilibrată (...) între suma cea mai mică și suma cea mai mare la nivelul țării”, a declarat Sevil Shhaideh.



12