Curier electoral

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Curier electoral

Politică 03 Noiembrie 2009 / 00:00 367 accesări

Membrii PD-L, impuşi ca preşedinţi ai secţiilor de vot?

Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Omului (APDO) Lider a făcut publică, ieri, o sesizare adresată Autorităţii Electorale Permanente şi ministrului interimar de Interne, în care reclamă „încercările abuzive ale prefecţilor” de a desemna ca preşedinţi ai secţiilor de vot „doar membri şi simpatizanţi PD-L”. Potrivit sesizării APDO, în mai multe cazuri, prefecţii „refuză, fără nicio motivare”, să ia în considerare persoanele propuse de primari pentru preşedinţii de secţii de votare. „APDO Lider atrage atenţia asupra încercării liderilor PD-L, utilizând ca instrumente inclusiv instituţii ale statului, pentru a acapara funcţiile de preşedinţi ai secţiilor de votare”, se arată în textul sesizării. APDO Lider califică acest tip de comportament ca fiind „ilegal şi abuziv, cu singurul scop de a controla ziua votului şi de a oferi posibilitatea pentru fraudă electorală”. „Solicităm public Autorităţii Electorale Permanente să nu avizeze, în condiţiile Legii nr. 370, propunerile prefecţilor, în situaţia în care acestea au fost făcute de către prefecţi din listele PD-L şi nu cele ale primarilor, indiferent de apartenenţa politică, în conformitate şi, mai ales, în spiritul legii”, se arată în sesizare.

BEJ Constanţa, completat

Borul Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa a fost completat, ieri, cu membrii partidelor politice. Astfel, din BEJ Constanţa vor mai face parte, în afara membrilor Tribunalului Constanţa, şi reprezentanţii PSD (Radu Volcinschi), PNL (Bogdan Bola), UDMR (Ion Encică), PD-L (Adrian Gheorghiţă), Partidul Verde, PRM şi Partidul Alianţei Socialiste.

Incidente electorale

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a făcut public faptul că, duminică, au fost semnalate 20 de incidente electorale în judeţele Alba, Argeş, Bacău, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Teleorman şi Vrancea, dintre care 14 în mediul rural şi şase în mediul urban. Majoritatea incidentelor a fost legată de distrugerea, deteriorarea, murdărirea sau acoperirea prin scriere a materialelor electorale, se arată într-o informare de presă a MAI. În ceea ce priveşte sancţiunile, poliţiştii au acordat 10 amenzi, în valoare totală de 4.800 de lei. MAI precizează că, în perioada campaniei electorale, desfăşoară o campanie de informare a cetăţenilor pentru reducerea fraudelor electorale, detalii putând fi găsite pe www.votcorect.mai.gov.ro.

12 candidaţi la Preşedinţie

Biroul Electoral Central (BEC) a înregistrat, până în ultima zi de depunere, 12 candidaturi la Preşedinţie, alte 15 fiind respinse întrucât nu îndeplineau condiţiile legale. Candidaturi înregistrate sunt: Constantin Ninel Potârcă (candidat independent) - 287.378 semnături de susţinere; George-Crin-Laurenţiu Antonescu (PNL) - 1.615.556 semnături de susţinere; George Becali (PNG) - 256.646 semnături de susţinere; Hunor Kelemen (UDMR) - 284.949 semnături de susţinere; Corneliu Vadim Tudor (PRM) - 346,510 semnături de susţinere; Mircea-Dan Geoană (PSD+PC) - 2.536.506 semnături de susţinere; Traian Băsescu (PDL) - 1,712,950 semnături de susţinere; Ovidiu-Cristian Iane (Partidul Ecologist Român) - 221.757 semnături de susţinere; Sorin Mircea Oprescu (candidat independent) - 400.215 semnături de susţinere; Remus Florinel Cernea (Partidul Verde) - 210.346 semnături de susţinere; Constantin Rotaru - (Partidul Alianţa Socialistă) - 242.606 semnături de susţinere; Gheorghe Eduard Manole (candidat independent) - 273.000 semnături de susţinere.

MAE va comunica prin Twitter pe tema alegerilor în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) va comunica prin intermediul Twitter pe tema organizării şi desfăşurării alegerilor prezidenţiale în străinătate, acest demers reprezentând un „exerciţiu de transparenţă” şi o încercare de înlăturare a oricăror semne de suspiciune. Oana Marinescu, director general al Direcţiei de diplomaţie publică din MAE, a anunţat ieri că ministerul va folosi şi un canal de comunicare inedit pentru transmiterea informaţiilor privind alegerile din străinătate. „Este un exerciţiu de transparenţă, prin care vrem să arătăm că în afara faptului că o echipă de oameni din Centrală lucrează cu echipe de oameni din ţările în care vom desfăşura scrutine nu există nimic care să trezească suspiciune”, a punctat oficialul MAE.



12