Curier electoral

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Curier electoral

Politică 30 Octombrie 2009 / 00:00 390 accesări

Antonescu, primul pe buletinele de vot, urmat de Geoană

Biroul Electoral Central (BEC) a efectuat, ieri, tragerea la sorţi a poziţiilor pe care candidaţii la alegerile prezidenţiale le vor ocupa pe buletinele de vot. Potrivit acestei trageri, Crin Antonescu (PNL) va ocupa prima poziţie pe buletinele de vot, urmat de Mircea Geoană (Alianţa politică PSD+PC) şi de Kelemen Hunor (UDMR). Pe locul patru pe buletinul de vot va fi tipărit numele lui Traian Băsescu (PD-L). Primele patru poziţii sînt ale reprezentanţilor partidelor parlamentare. Urmează independenţii şi reprezentanţii partidelor neparlamentare. Potrivit tragerii la sorţi, ordinea acestora este: Sorin Oprescu (independent), George Becali (PNG-CD), Cristian Iane (Partidul Ecologist Român), Gheorghe Eduard Manole (independent), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Remus Florinel Cernea (Partidul Verde), Constatin Ninel Potîrcă (independent) şi Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă).

Buletine de vot negre şi albastre

BEC a decis ieri ca alegătorii care votează doar pentru unul dintre scrutine, prezidenţiale sau referendum, să nu se mai poată prezenta la urne pentru a vota şi la celălalt scrutin, în situaţia în care se răzgîndesc. De asemenea, celor care optează să voteze şi pentru referendum li se înmînează, în mod obligatoriu, ambele buletine de vot, cel pentru reducerea numărului parlamentarilor şi cel pentru Parlamentul unicameral. În ceea ce priveşte buletinele de vot pentru referendum, acestea vor fi tipărite în două culori, negru şi respectiv albastru, fiecare culoare corespunzătoare uneia dintre cele două întrebări. La fel, urnele pentru referendum vor fi vopsite în două culori. BEC a decis că „introducerea unui buletin de vot în altă urnă decît cea special destinată nu atrage nulitatea acestuia”.

2,4 milioane de lei, cheltuieli pentru organizarea referendumului

Ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, că suma totală investită în organizarea referendumului este de aprox. 2,4 milioane de lei. Blaga a spus că suma cheltuită de minister pentru tipărirea buletinelor de vot pentru referendum este de aproximativ 440.000 de lei. El a subliniat că aceasta este singura cheltuială din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) pentru organizarea referendumului. Ministrul a menţionat că MAI nu va face nicio campanie pentru promovarea referendumului, singura campanie de informare derulată de minister fiind aceea privind votul ilegal. Întrebat dacă poliţiştii au refuzat să asigure paza şi protecţia pe durata alegerilor şi referendumului, Blaga a spus că nu există un asemenea refuz şi că „poliţiştii îşi vor face treaba”. Referitor la menţinerea ordinii în ziua votului, în secţiile de votare vor fi instalate camere video pentru evitarea situaţiilor de vot multiplu. Dispeceratul 112 va suplimenta operatorii de intervenţie pentru a prelua sesizări legate de eventuale nereguli electorale, în ziua votului. Verificările în astfel de cazuri vor fi făcute de poliţişti cu competenţe judiciare şi vor fi preluate de echipe de cercetare şi de procurori.

BEC, completat

Biroul Electoral Central (BEC) a fost completat, ieri, cu cinci reprezentanţi ai unor partide neparlamentare, numărul membrilor BEC ajungînd astfel la şaptesprezece. Noii membri ai BEC sînt: Mariana Ştefan (PRM), Nicolae Trache (PNG-CD), Adrian Angelo Miu (Partidul Verde), Florin Peţu (Partidul Ecologist Român) şi Ion Iacov (Partidul Alianţa Socialistă). Aceştia se adaugă celor cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, celor trei reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente şi celor patru reprezentanţi ai partidelor parlamentare: Anghel Stanciu (PSD), Cristian Ene (PD-L), Mihail Bălăşescu (PNL) şi Katalin Biro (UDMR).



12