Curier electoral

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Curier electoral

Politică 04 Iunie 2009 / 00:00 427 accesări

Măsuri pentru alegerile europarlamentare

Mobilizare generală în rîndul forţelor de ordine din Constanţa cu ocazia alegerilor europarlamentare care se vor desfăşura la sfîrşitul acestei săptămîni. Poliţiştii din cadrul IPJ Constanţa, poliţişti de fontieră, jandarmi, precum şi efective din cadrul poliţiilor locale şi comunitare şi-au unit forţele pentru ca nimic să nu tulbure bunul mers al alegerilor de duminică. IPJ Constanţa va avea, în jurul celor 111 secţii de votare din judeţ, 550 de poliţişti pregătiţi să asigure liniştea şi ordinea publică. Pe lîngă aceştia, au fost constituite rezerve operative care vor interveni în cazul în care sînt sesizate evenimente ce ar putea degenera în stări conflictuale. În sprijinul poliţiştilor vor veni aproximativ 500 de militari din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Grupării de Jandarmi Mobile (GJM) „Tomis” Constanţa. După închiderea urnelor, jandarmii constănţeni vor asigura paza transportului proceselor verbale de la cele secţiile de votare la Biroul Electoral Judeţean. De asemenea, la sediul GJM Constanţa, se va afla în permanenţă o subunitate operativă, care va acţiona, dacă va fi nevoie, pentru restabilirea ordinii publice şi sancţionarea faptelor antisociale.

Marinarii, fără drept de vot la euroalegeri

Preşedintele Biroului Electroral Judeţean Constanţa, Crina Popescu, a declarat că, potrivit Legii nr. 33/2007, privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, marinarii aflaţi pe nave în marş şi muncitorii de pe platformele petroliere nu vor putea să-şi exercite dreptul la vot. Crina Popescu a adăugat că persoanele aflate în spitale şi cele care nu se pot deplasa la urne vor putea să voteze după ce vor solicita urna mobilă.

Economie la tipărirea buletinelor de vot

Ministrul Administraţiei şi Internelor (MAI), Dan Nica, a declarat, ieri, că s-a cheltuit mai puţin de jumătate din suma folosită în anul 2007 pentru tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile europarlamentare. Nica a precizat că, deşi euro a crescut, a fost nevoie de 699.585,75 de lei pentru tipărirea buletinelor de vot necesare alegerilor pentru europarlamentarele de duminică, în timp ce, în 2007, tot pentru acelaşi tip de alegeri, a fost cheltuită suma de 1.436.470,07 de lei. Preţul tipăririi unui buletin de vot a fost, anul acesta, de 0,034 lei, iar în 2007, de 0,07 lei. Nica a scos în evidenţă că pentru tipărirea voturilor necesare procesului de votare pentru europarlamentarele de anul acesta a făcut o economie de 51,29% faţă alegerile europarlamentare din 2007.

Turismul electoral, monitorizat de poliţişti

Potrivit unei decizii a MAI, autobuzele şi microbuzele care vor circula duminică între judeţe vor fi verificate de poliţişti, pentru a fi împiedicat turismul electoral. Informaţia a fost oferită de ministrul MAI, Dan Nica. El a precizat că a fost întocmită şi o hartă a zonelor de risc pentru turismul electoral, adăugînd că judeţele Olt şi Dâmboviţa prezintă cel mai mare risc în acest sens. Oficialul MAI a adpugat că planul întocmit anul acesta pentru alegerile europarlamentare este fără precedent, fiind mobilizate 51.039 cadre ale ministerului. Pe lîngă cadrele îmbrăcate în uniformă, care vor asigura ordinea publică, vor exista foarte mulţi subofiţeri şi ofiţeri în civili, care vor supraveghea zonele de risc. Nica a subliniat că peste 200 de lucrători ai MAI au fost mobilizaţi în echipe de intervenţii pentru a acţiona atunci cînd situaţia o impune. La nivelul aparatelor centrale, MAI, IGPR, Jandarmerie şi Poliţia de frontieră, au fost constituite echipe care vor sprijini şi coordona eventualele anchete deschise pe marginea unor eventuale fraude. Nica a precizat că, în campania electorală, au fost înregistrate 105 evenimente electorale, au fost aplicate 115 contravenţii şi 9 infracţiuni.



12