Curier electoral

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Curier electoral

Politică 23 Mai 2008 / 00:00 725 accesări

Preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare, traşi la sorţi

În conformitate cu Legea nr. 67/2004, privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, preşedintele Tribunalului Constanţa a tras la sorţi, ieri, preşedinţii secţiilor de votare şi locţiitorii acestora pentru cele 505 secţii de votare pregătite în judeţul Constanţa pentru alegerile locale de la 1 iunie. Propunerile pentru preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare au fost întocmite de Prefectura Constanţa, la propunerea primăriilor din judeţ. Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean au declarat că, la sfîrşitul acestei săptămîni, va avea loc o instruire a preşedinţilor şi a locţiitorilor secţiilor de votare.

Fără secţii de votare în spitale

Persoanele netransportabile pentru caz de boală sau de invaliditate care sînt internate în spital în ziua scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot numai dacă vor solicita urna mobilă, în aceste instituţii nefiind organizate secţii de votare speciale cu ocazia alegerilor locale. Purtătorul de cuvînt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ, a declarat, ieri, că Legea nr. 67/2004, privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, nu permite înfiinţarea de secţii de votare speciale în spitale, penitenciare, gări şi autogări, alegerile locale fiind un eveniment care se adresează strict comunităţii locale şi nu cetăţenilor care se află în tranzit prin altă localitate decît cea de domiciliu sau de reşedinţă în ziua votării. Muhuleţ a explicat că, pentru exercitarea dreptului de vot de către persoanele care sînt netransportabile pentru caz de boală sau de invaliditate, legiuitorul nu a făcut nicio distincţie între alegătorii netransportabili internaţi în spitale şi cei care se află la domiciliu. Conform legii, deplasarea urnei speciale se poate aproba de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare numai la cererea scrisă a alegătorului netransportabil, solicitarea trebuind să fie însoţită de un document care să ateste faptul că persoana respectivă este netransportabilă. Potrivit actului normativ, cererea pentru exercitarea dreptului de vot cu urna mobilă se va adresa acelei secţii de votare unde alegătorul netransportabil este arondat. Pentru a putea vota, persoana netransportabilă trebuie să fie internată într-un spital aflat în aceeaşi localitate cu cea de domiciliu.

Cetăţenii UE pot vota în baza oricărui act ce le atestă identitatea

Cetăţenii UE îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile locale din 2008 atît pe baza documentelor de identitate emise de autorităţile din statul membru de origine, cît şi a documentelor eliberate de autorităţile române, respectiv Oficiul Român pentru Imigrări (ORI). Muhuleţ a declarat că BEC a emis o circulară în urma unei adrese primite de la ORI, din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, în care sînt enumerate unele dintre documentele prin care se poate atesta identitatea cetăţenilor Uniunii care îşi vor exercita dreptul de vot cu ocazia alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale din 1 iunie 2008. ORI a menţionat în documentul transmis BEC că a făcut aceste precizări pentru evitarea eventualelor confuzii privind aplicarea prevederilor Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care menţionează că “cetăţenii Uniunii Europene îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea”. Pe de altă parte, ORI a informat BEC că la nivelul tuturor structurilor judeţene ale ORI au fost luate măsuri pentru asigurarea permanenţei la serviciu în ziua alegerilor, pentru rezolvarea cu operativitate a tuturor problemelor ce pot apărea pe linia sa de competenţă.

ANI nu poate verifica declaraţiile de avere ale candidaţilor

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Alexandru Macovei, a declarat că inspectorii ANI nu pot verifica, pînă pe 1 iunie, toate declaraţiile de avere ale candidaţilor la alegerile locale. Mai mult, el a spus că declaraţiile nu vor putea fi făcute publice, pe pagina de Internet a instituţiei, pentru că aceasta nu există. La sediul ANI s-au depus peste 60.000 de declaraţii de avere ale candidaţilor la funcţiile de primar, consilier sau preşedinte de consiliu judeţean. Conform legii, declaraţiile ar trebui să fie verificate de inspectorii agenţiei, însă instituţia nou creată are doar 15 inspectori, dintre care cei mai mulţi se ocupă de înregistrarea cererilor. În aceste condiţii, funcţionarii nu au cum să verifice toate declaraţiile. Macovei spune că, „pînă la data alegerilor, din păcate, agenţia nu poate decît să contabilizeze declaraţiile de avere\".



12