Curier preelectoral

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Curier preelectoral

Politică 10 Octombrie 2009 / 00:00 346 accesări

Tinerii, invitaţi de AEP să participe activ la viaţa politică

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a rezervat portalul www.primulvot.ro, destinat tinerilor care îşi vor exercita pentru prima dată dreptul de vot la alegerile prezidenţiale din acest an. Potrivit AEP, portalul nu are doar un scop informativ, ci îşi propune să ajute la sensibilizarea şi creşterea interesului tinerilor pentru dezvoltarea unei culturi a participării la viaţa politică. În acelaşi timp, portalul se doreşte a fi şi o „arenă” de discuţii, de interconectare şi de reflectare a preocupărilor tinerilor pentru înţelegerea şi cunoaşterea mecanismelor democraţiei, a mecanismelor de selecţie electivă pentru funcţiile reprezentative ale organismelor statului. În aceste condiţii, AEP lansează invitaţia tuturor persoanelor interesate pentru a contribui cu idei la realizarea portalului www.primulvot.ro. Propunerile trebuie să aibă în vedere atît conţinutul, cît şi forma acestui portal de comunicare electronică.

Acreditările pentru prezidenţiale se fac la BEJ

Potrivit unei decizii luate vineri, de Biroul Electoral Central (BEC), acreditările observatorilor propuşi de organizaţiile neguvernamentale şi ale reprezentanţilor interni ai mass-media vor fi eliberate de către birourile electorale judetene, de sectoarele municipiului Bucuresti şi biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate. Astfel, acreditările pentru alegerile la funcţia de preşedinte al României se vor face după ce Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit că organizaţiile neguvernamentale sau institutiile mass-media îndeplinesc condiţiile cerute de lege, se precizează într-un comunicat de presă al BEC.

Românii din străinătate, inclusiv turiştii, pot vota

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că la alegerile prezidenţiale din 2009 poate vota orice cetăţean român aflat în străinătate, care are domiciliul sau reşedinţa în străinătate sau care se află ocazional în străinătate, aşadar, pot vota şi turiştii. MAE atrage însă atenţia că, pentru a vota, cetăţenii români au nevoie de acte de identitate valabile. „Recomandăm tuturor cetăţenilor români cu documente româneşti expirate sau lipsă să se prezinte din timp la sediile reprezentanţelor diplomatice, pentru a obţine actele de identitate valabile”, atrage atenţia MAE. Conform legii pentru alegerile prezidenţiale, în străinătate se poate vota şi în baza titlului de călătorie, precizează MAE. Ministerul de Externe nu a făcut deocamdată public numărul secţiilor de votare organizate în străinătate pentru cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale. În anii trecuţi, emigranţii români s-au plîns că erau nevoiţi să parcurgă distanţe imense pentru a putea vota. Astfel, la alegerile europarlamentare din 7 mai 2009, MAE a organizat 184 de secţii de votare, la prezidenţiale din 2004 fuseseră organizate142 de secţii de votare în străinătate, la referendumul de la 19 mai 2007 -176, la europarlamentarele din 25 noiembrie 2007 - 181, iar la alegerile paralamentare din 30 noiembrie 2008 - 221. MAE a inaugurat, vineri, o secţiune destinată alegerilor prezidenţiale pe site-ul MAE, care va fi actualizată cu materiale informative legate de desfăşurarea scrutinului în străinătate. Secţiunea „Alegeri prezidenţiale 2009” poate fi accesată deja pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=40633.



12