Curier preelectoral

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Curier preelectoral

Politică 28 Septembrie 2009 / 00:00 548 accesări

Listele suplimentare din secţiile de vot tradiţionale, eliminate

Pentru scrutinul din 22 noiembrie, Guvernul a pregătit măsuri fără precedent, menite să descurajeze tentativele de fraudare a procesului electoral şi să elimine suspiciunile de alterare a rezultatului votului. În ziua alegerilor, în fiecare localitate va funcţiona cel puţin o secţie de votare specială, separată de secţiile tradiţionale, unde îşi vor putea exercita dreptul de vot doar cetăţenii care nu se află în localitatea de reşedinţă. \"Astfel, sînt eliminate listele suplimentare din secţiile tradiţionale. Aceste secţii speciale sînt numerotate, se află într-o altă locaţie decît secţia în care votează alegătorii aflaţi pe listele permanente. În acest fel, este uşurată foarte mult acţiunea de supraveghere a secţiilor de votare speciale. În aceste secţii speciale au fost prevăzute declaraţii pe propria răspundere care trebuie în mod obligatoriu completate de cei care vin să voteze pe listele suplimentare\", spus Dan Nica. Potrivit vicepremierului, în ziua alegerilor vor funcţiona peste 3.500 de secţii de votare speciale în înteaga ţară. Executivul a hotărît, de asemenea, monitorizarea procesului de votare din interiorul secţiilor speciale cu camere web, logistica urmînd să fie asigurată de primării şi şcoli. Tot pentru a împiedica tentativele de fraudare a procesului electoral, ştampilele de vot care vor fi utilizate pe 22 noiembrie vor conţine, pe lîngă menţiunea \"TATOV\", şi elementele de identificare ale fiecărei secţii de votare.

Costul alegerilor prezidenţiale organizate simultan cu referendumul, în ceaţă

Guvernul nu poate estima cu cît vor creşte cheltuielile de organizare a scrutinului din 22 noiembrie prin organizarea unui referendum simultan cu alegerile prezidenţiale, pînă cînd nu se va lămuri dacă cele două scrutine se vor desfăşura în secţii comune sau separate, a anunţat ministrul Dan Nica. \"Guvernul a aprobat 152 milioane de lei pentru organizarea alegerilor prezidenţiale. În acest moment, nu este făcută o evaluare a costurilor suplimentare pentru că întîi trebuie lămurite cîteva chestiuni de legalitate: se votează în aceeaşi secţie sau se votează în secţii diferite, aşa cum s-a votat în anul 2007, ceea ce înseamnă două ipoteze total diferite. Dacă s-ar vota în aceeaşi secţie de vot şi pentru preşedinţie şi pentru referendum, costurile nu cresc pentru că sînt aceeaşi oameni. Dacă se decide să se organizeze secţii de vot diferite, înseamnă că, dintr-o dată, avem o creştere a costurilor cu plata celor care se află în secţia de votare. La fel e în cazul ştampilelor, urnelor, la care se adaugă costul buletinului de vot, care nu este încă determinat, pentru că trebuie aprobat formatul respectivului buletin de vot pentu referendum\", a declarat Nica.

Partidele, presa şi ONG-urile pot participa la şedinţele comisiei pentru organizarea alegerilor

Reprezentanţii partidelor parlamentare, ai Clubului Român de Presă şi ai ONG-urilor vor putea participa ca invitaţi la şedinţele Comisiei tehnice centrale, for care urmăreşte îndeplinirea de către instituţiile statului a sarcinilor prevăzute de legislaţia privind alegerea preşedintelui României. Prevederea figurează într-o hotărîre adoptată de Guvern. Reprezentanţii partidelor politice parlamentare, ai Clubului Român de Presă şi ai ONG-urilor pot participa şi la şedinţele comisiilor tehnice judeţene şi la cele ale Comisiei tehnice a Capitalei. Aceste comisii vor informa săptămînal Comisia tehică centrală în legătură cu stadiul pregătirii alegerilor prezidenţiale, iar Comisia tehnică centrală va informa tot săptămînal, la rîndul său, Guvernul. Totodată, o \"comisie de transparenţă\" alcătuită din cîte un reprezentant al fiecărui partid parlamentar, din doi reprezentanţi ai ONG-urilor şi doi ai Clubului Român de Presă va supraveghea, în perioada electorală, modul în care sînt cheltuite fondurile alocate pentru organizarea scrutinului.

Taguri articol


12