Cursul, la un ban de maximul istoric

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Leul, lovit puternic

Cursul, la un ban de maximul istoric

Eveniment 19 Noiembrie 2011 / 00:00 453 accesări

INTERVENŢIE A BNR Banca centrală a cotat vineri un euro la 4,3598 lei. Este cel mai ridicat nivel din 2011, iar prognoza pentru finele anului nu arată prea bine, cei mai mulţi analişti fiind de părere că moneda naţională va depăşi pragul de 4,40 lei/euro, atingând un nou maxim istoric (până acum, cel mai ridicat nivel al cursului a fost de 4,3688 unităţi). Leul s-a apreciat însă cu 0,29% în faţa dolarului, paritatea coborând de la 3,2348, la 3,2255 unităţi. În şedinţa de vineri, primele tranzacţii pe cursul de schimb leu/euro au fost realizate la 4,368 - 4,37 unităţi. „Judecând după mişcările cursului, cel mai probabil, Banca Naţională a României a continuat să intervină direct pe piaţă, însă a vândut volume mici de euro, pentru că şi rulajul din piaţă a fost redus, tipic pentru o zi de vineri. Practic, a existat un vânzător constant de euro care, după ce a readus cursul aproape de 4,36 unităţi/euro, l-a menţinut la acest nivel. De altfel, prin intervenţiile din ultimele zile, s-a văzut clar că BNR vrea să oprească o depreciere rapidă a leului”, a declarat un dealer.

PRESIUNEA PERSISTĂ Economiştii ING se aşteaptă ca leul să rămână sub presiune şi să continue să se deprecieze, în condiţiile în care problemele din zona euro persistă: „Faptul că emisiunea EMTN (n.r. - euro medium term notes, titluri pe termen mediu, emise de Ministerul Finanţelor, pe pieţele internaţionale) a fost amânată nu este o veste bună pentru leu. Viitoarele intervenţii valutare vor avea un impact mai mare asupra ratelor de dobândă, ceea ce sugerează că există mai puţin spaţiu pentru intervenţii valutare. În aceste condiţii, au crescut riscurile pentru un leu mai depreciat de 4,4 unităţi/euro, spre finele anului”. Până acum însă, leul s-a dovedit destul de rezistent în faţa euro, fiind cea mai puţin volatilă valută din regiune. În plus, oficialii BNR au declarat că nu se mai uită la curs atât de mult cum s-ar crede, fiind mai atenţi la factori mult mai „păcătoşi” decât o depreciere de 2-3% a leului.

CÂT DE RĂU E LEUL SLAB? Un leu depreciat nu reprezintă neapărat un aspect negativ, susţin economiştii, mai ales că economia mondială trece printr-o pasă proastă, iar canalele media sunt pline cu ştiri negative, care influenţează rapid pieţele. „Trecem printr-o degringoladă a economiei mondiale. Este important că euro se întăreşte uşor în faţa dolarului. Momentan există foarte multe constrângeri pe pieţele de capital şi toată lumea se confruntă cu o criză de lichiditate. Creşterea economică nu se întrevede pe termen mediu, însă volatilitatea şi austeritatea formează o stare de normalitate, cu care trebuie să ne obişnuim”, spune analistul economic Adrian Mitroi, citat de Money Channel. Tot vineri, leul s-a depreciat uşor şi în raport cu francul elveţian, de la 3,5079, la 3,5263 unităţi.



12