Cursul leu/euro atinge maximul anului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trend de depreciere

Cursul leu/euro atinge maximul anului

Eveniment 22 Noiembrie 2011 / 00:00 517 accesări

SUB PRESIUNE Cursul leu/euro a depăşit ieri pragul de 4,36 unităţi, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel din 2011 şi la doar 0,008 lei de maximul istoric, de 4,3688 unităţi. Şi dolarul american a câştigat teren în raport cu leul în prima şedinţă interbancară a săptămânii, banca centrală afişând un curs de 3,2425 unităţi, în creştere cu circa 0,3% faţă de şedinţa de vineri. „Deprecierea din ultima perioadă a leului este cauzată de situaţia dificilă din zona euro. Dacă lucrurile s-ar detensiona, deşi este greu de anticipat aşa ceva, este posibil ca leul să se aprecieze. Şi zlotul polonez şi coroana cehă s-au aflat sub presiune ieri. Leul şi forintul maghiar au făcut totuşi excepţie, depreciindu-se mai puţin”, a declarat un dealer. Tot ieri, francul elveţian a fost cotat la 3,5230 lei, în scădere de la 3,5263 lei.

STĂM MAI BINE DECÂT VECINII Deprecierea de ieri nu reprezintă un eveniment excepţional în condiţiile în care leul a fost mai stabil decât celelalte valute, într-un context extrem de dificil, consideră economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru: „Cotaţia de luni este foarte apropiată de cea de vineri. Nu este nimic spectaculos. Nu putem să ne plângem foarte mult, pentru că nu avem de ce. Nu poţi să zici că România este o insulă de stabilitate şi nimic nu o afectează. Dacă ies capitaluri din pieţele emergente şi sunt tensiuni majore pe pieţele internaţionale, inevitabil, şi cursul leului se depreciază, dar nu înseamnă că doar leul este atins”. În ceea ce priveşte o continuare a tendinţei de depreciere a leului în raport cu euro, Dumitru spune că „totul depinde de ce se întâmplă în pieţele internaţionale”.

NEPREGĂTIŢI PENTRU UN LEU SLAB În plus, analiştii spun că Banca Naţională a României (BNR) a controlat viteza deprecierii leului, în ultimele săptămâni, şi nu va lăsa cursul să se ducă spre valori excesive, de peste 4,5 lei/euro. „Cred că BNR ar putea interveni în cazul deprecierii rapide pe termen scurt. Spre deosebire de alte state, precum Polonia sau Ungaria, mecanismul de transmitere a cursului în preţurile din economia României nu este aşa de limitat. Există multe preţuri denominate în euro şi s-ar înrăutăţi portofoliul de credite. Pentru ca economia să tolereze un leu mai slab, care poate fi un avantaj, trebuia să fie pregătită din timp”, spune directorul de investiţii al fondului de pensii Eureko, Radu Crăciun. Ieri, BNR a injectat în piaţa bancară 6,246 miliarde lei, printr-o operaţiune de tip repo cu scadenţă la 7 zile.

Taguri articol


12