„Cursul nu se va duce în bălării, la 5 lei/euro”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
BNR, în gardă

„Cursul nu se va duce în bălării, la 5 lei/euro”

Economie 13 Iunie 2012 / 00:00 442 accesări

ŞAPTE ZILE CONSECUTIVE DE APRECIERE Moneda naţională s-a apreciat, spre jumătate sesiunii interbancare de ieri, susţinută indirect de banca centrală, după cum spun dealerii, astfel că referinţa oficială a scăzut pentru a şaptea zi la rând, de la 4,4594 la 4,4587 unităţi. De cealaltă parte, perechea leu/dolar a crescut cu 1,77 bani, de la 3,5451 la 3,5628 unităţi. Pentru francul elveţian, cursul a coborât nesemnificativ, de la 3,7131 la 3,7128 lei. „Intervenţiile Băncii Naţionale a României (BNR) înainte de 13:00, când se anunţă cursul de referinţă, sunt deja o constantă a pieţei valutare. Ieri, cotaţiile au coborât uşor sub 4,46 lei/euro, într-o piaţă cu volume transferate mari, deşi, la începutul sesiunii, piaţa era apatică”, a comentat un dealer. Valutele din regiune au afişat aprecieri uşoare în faţa euro, însă evoluţia pieţelor a fost afectată clar de temerile că cererea de ajutor extern din partea Spaniei, pentru salvarea sectorului bancar, nu va fi nici pe departe ultimul capitol al crizei.

CE-AU OMIS PESIMIŞTII Cei de la banca centrală au dat ieri asigurări că nu vor lăsa cursul de schimb să se deprecieze puternic, „lucru omis de cei care au previzionat un curs de 5 lei/euro (directorul ING Bank România, Mişu Negriţoiu, a declarat, săptămâna trecută, că se aşteaptă ca leul să scadă până la 5 unităţi/euro - n.r.)”. „BNR doreşte să ajungem într-un moment în care rata anuală şi rata medie anuală a inflaţiei să fie aproape egale. Este semnul suprem al stabilităţii preţurilor, iar faptul că de 14 luni încoace se păstrează tendinţa şi că cele două rate s-au tot apropiat arată că asta este preocuparea fundamentală a băncii centrale.Cei care au făcut judecate că paritatea leu/euro se va duce „în bălării”, la 5 unităţi, au omis acest lucru, uitând că BN va folosi toate instrumentele pe care la are la dispoziţie ca să nu se ajungă aici”, a declarat ieri consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu.

EGALITATEA EURO/DOLAR, CEL MAI MARE RISC Reprezentantul băncii centrale a precizat şi că situaţia de acum diferă mult de cea din 2008 şi tocmai de aceea „prognoza de 5 lei/euro”: „În 2008, leul s-a depreciat faţă de euro, cot la cot cu dolarul şi de aceea piaţa energetică din România nu a fost atinsă. Preţurile energiei nu au sărit în aer, nu s-au inflamat, şi nu am avut o inflaţie care să ne scoată afară din case, să ne determine să intervenim în piaţă. Aşa că am lăsat cursul să-şi urmeze drumul natural”. În opinia lui Adrian Vasilescu, scenariul cel mai rău ar fi ca dolarul şi euro să ajungă la paritate, caz în care preţurile carburanţilor ar creşte considerabil şi ar afecta inflaţia. Nu în ultimul rând, cei de la BNR au dat asigurări că sunt gata să intervină în cazul în care situaţia din Grecia explodează. „Oricum, băncile noastre, cele cu capital grecesc, au, la ora actuală, cea mai bună capitalizare din sistem. Tot se vorbeşte că se scot bani din România, dar eu văd că se aduc bani. Băncile elene au adus încontinuu bani”, a conchis Vasilescu, adăugând că depozitele străine se ridică la circa opt miliarde euro.



12