Cursul valutar atinge maximul anului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
4,31 lei/euro

Cursul valutar atinge maximul anului

Eveniment 28 Septembrie 2011 / 00:00 677 accesări

DEPRECIERE UŞOARĂ Leul a cedat în faţa presiunilor uriaşe din pieţele internaţionale şi a scăzut ieri cu 0,30% în faţa euro, până la 4,3112 unităţi, un nou maxim al anului. Un nivel mai ridicat a fost afişat de banca centrală pe 26 noiembrie 2010. La acea dată, cursul de referinţă a fost de 4,3137 lei/euro. Dolarul american a pierdut totuşi teren în raport cu moneda naţională, scăzând cu 0,23%, de la 3,1979, la 3,1897 unităţi, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR). Deprecierea leului nu a fost anticipată de economişti, care mizau pe încă o şedinţă pozitivă, având în vedere câştigurile importante înregistrate în timpul nopţii pe principalele pieţe de capital. „Leul s-a dovedit însă rezistent la evenimentele recente de la nivel global, aşa că următoarele şedinţe ar putea fi statice”, au comentat anliştii de la ING Bank. Tot ieri, leul a pierdut 1,52 bani în faţa francului elveţian, referinţa BNR urcând la 3,5317 lei/franc. În acelaşi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotaţi la 4,1737 lei, în scădere faţă de şedinţa interbancară de luni.

LEUL, MAI STABIL DECÂT ZLOTUL ŞI FORINTUL Analiştii economici se tem de o reacţie necontrolată a pieţelor, în cazul unui faliment al Greciei, care se adaugă tensiunilor cauzate de datoriile Italiei şi altor state europene. „Fenomenul de depreciere a leului este un efect direct al pesimismului investitorilor, care percep economiile est-europene drept riscante, întrucât sunt legate de cele vestice. Totuşi, dintre valutele din regiune, leul a avut un comportament foarte bun în raport cu euro. De la începutul anului şi până acum, moneda naţională a scăzut cu doar 0,78%. În comparaţie, forintul maghiar a pierdut 4,68%, iar zlotul polonez s-a depreciat cu 11,82%”, spune directorul casei de brokeraj X-Trade Brokers, Victor Safta. Notă discordantă a făcut coroana cehă, care a câştigat 0,84% în raport cu euro, datorită creşterii economiei peste media europeană. „După ce Banca Elveţiei a intervenit şi a fixat cursul franc/euro la 1,2 unităţi, investitorii au căutat alte active de refugiu şi au ales coroana. În Cehia, inflaţia este scăzută, sistemul bancar este solid şi, după cum ne-a învăţat istoria, moneda cehă a fost întotdeauna stabilă”, explică Safta.

BNR, SPAIMA SPECULATORILOR Stabilitatea leului este pusă şi pe seama prezenţei active a BNR, care descurajează speculatorii. „Banca centrală este un jucător ferm în momentele de hiperactivitate, de care dealerii amintesc cu prea puţină plăcere”, spune brokerul. El apreciază că paritatea leu/euro ar putea rămâne peste pragul de 4,3, dacă liderii europeni nu pun la punct un răspuns ferm la criza datoriilor suverane: „Cel mai probabil, va fi o mişcare graduală, controlabilă, mult mai puţin volatilă decât cea a forintului şi zlotului”.

Taguri articol


12