Curtea Constituțională a Italiei a decis miercuri că legea electorală este validă și aplicabilă imediat, dar a eliminat unele prevederi, informează DPA. Legea, cunoscută sub numele de Italicum, se aplică doar Camerei Deputaților, nu și Senatului.
Decizia permite organizarea alegerilor, după ce tentativele de reformă a legislației electorale au produs incertitudini constituționale. Reforma electorală propusă de fostul prim-ministru Matteo Renzi a fost respinsă de italieni prin referendum, pe 4 decembrie anul trecut. După înfrângerea respectivă, Renzi a demisionat.
Curtea Constituțională a menținut un bonus acordat oricărui partid care obține cel puțin 40% din voturi, dar a eliminat prevederea care impunea un al doilea tur de scrutin dacă niciun partid nu depășește pragul respectiv. Mandatele de deputați, în caz că niciun partid nu trece de 40%, vor fi împărțite după un sistem proporțional.
Sistemul aplicabil alegerilor pentru Camera Deputaților este astfel mai apropiat de cel pentru Senat, care este tot proporțional. Președintele Italiei, Sergio Mattarella, care poate dizolva parlamentul, declarase că nu se vor organiza alegeri decât când procedurile de vot pentru ambele camere ale parlamentului vor fi uniforme.
Un sondaj de opinie publicat de site-ul de internet Termometro Politico creditează în prezent Partidul Democrat, de centru-stânga, aflat la guvernare, cu 30,3%, urmat de Mișcarea Cinque Stelle (Cinci Stele, M5S), de orientare eurosceptică, cu 27,7%, Liga Nordului, de extremă dreaptă, cu 13,1% și Forza Italia, partidul de centru-dreapta al fostului premier Silvio Berlusconi, cu 12,7%.