Curtea Constituţională dă undă verde dezmăţului pe bani publici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Curtea Constituţională dă undă verde dezmăţului pe bani publici

Eveniment 16 Ianuarie 2009 / 00:00 906 accesări

Curtea Constituţională (CC) a decis, ieri, cu majoritate de voturi, că dispoziţiile OUG 230/2008 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat este neconstituţională, admiţînd astfel sesizarea Avocatului Poporului. Potrivit contestaţiei, OUG 230/2008 contravine dispoziţiilor art. 115, alin. 6 din Constituţie, potrivit cărora ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie. Pe lista magistraţilor care cumulează pensia de serviciu cu venituri importante din sectorul de stat figurează şi judecători de la Curtea Constituţională: fostul procuror general al României, Nicolae Cochinescu (pensie de serviciu de 9.951 lei şi venit suplimentar de la stat de 125.731 lei), Acsinte Gaspar (pensie de serviciu de 8.993 lei şi venit în plus de 79.714 lei), Aspazia Cojocaru (pensie de serviciu de 7.388 lei şi venit în plus de 78.282 lei), Ioan Predescu (pensie de serviciu de 7.388 lei şi venit suplimentar de 76.897 lei) şi Gabor Kozsokar (pensie de serviciu de 9.095 lei şi venit de 110.451 lei).

Pro şi contra deciziei CC

Decizia CC a împărţit sindicatele în două tabere. Liderii „Cartel Alfa“ şi BNS cred că hotărîrea CC în cazul OUG 230 este corectă, iar reprezentanţii funcţionarilor publici consideră că decizia de neconstituţionalitate a actului îi dezavantajează, pentru că îi împiedică pe tineri să promoveze. „Cei pensionaţi pe legi speciale nu trebuie să cumuleze pensia cu salariul pînă la vîrsta standard de pensionare, de 60, respectiv 65 de ani. De asemenea, nu este normal să se aplice retroactiv, să le ceri salarii compensatorii, mai ales pentru majoritatea celor disponibilizaţi cu grade mici din armată, fără a solicita ei expres disponibilizarea\", a declarat liderul „Cartel Alfa“, Bogdan Hossu. Preşedintele BNS, Dumitru Costin, apreciază că hotărîrea CC era inevitabilă. „BNS are disponibilitatea de a oferi soluţii corecte, legale, prin care OUG 230 să fie înlocuită. Apreciez intenţia Guvernului de a limita veniturile grase pe care unii bugetari, în special, le obţin din pensii de lux, din salarii de nababi sau din cumularea celor două tipuri de venit“, a precizat Costin. Preşeditele Alianţei \"Sed Lex\", Vasile Marica, a declarat că pentru cei din administraţie era avantajoasă această ordonanţă, pentru că facilita promovarea tinerilor. „Dacă Guvernul a greşit, trebuie sancţionat, nu poţi comenta o decizie a CC. Însă, pe noi, cei din administraţia publică, nu ne-ar deranja această ordonanţă, dimpotrivă, ne avantaja. Acum nu ne lasă să avansăm, pentru că vin unii din afară şi ocupă funcţii de conducere, se duc acasă cu o căciulă de bani, iar tinerii nu pot avansa“, a explicat Marica.

Boc nu renunţă

Guvernul va respecta decizia CC, prin care ordonanţa privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de stat a fost declarată neconstituţională, dar este hotărît să ducă mai departe bătălia împotriva pensiilor şi a salariilor de lux, a declarat premierul Emil Boc. „Am luat act de decizia Curţii Constituţionale. Chiar dacă îmi este greu să accept şi să înţeleg motivaţia deciziei Curţii Constituţionale, ea va fi respectată. Aşa este firesc într-un stat de drept. Rămîn însă la părerea că prin ordonanţa emisă de Guvern nu am respins dreptul la muncă, ci am restrîns dezmăţul pe banul public şi cheltuiala abuzivă a banului public“, a spus Boc. Premierul a arătat că ştia încă de la început că această măsură nu va fi primită \"cu aplauze\" de către cei care vor pierde lunar sute de milioane de lei vechi prin adoptarea acestei ordonanţe. „Cei care pierd privilegii nu stau liniştiţi şi exercită presiuni pe toate canalele pentru a bloca apariţia unui asemenea act normativ în România. Îi asigur că, atîta vreme cît voi fi prim-ministru, nu vor avea în mine un sprijin şi voi merge pînă la capăt pentru curmarea acestor abuzuri“, a spus Boc. Potrivit premierului, PD-L şi PSD au convenit să continue \"lupta\" împotriva salariilor şi a pensiilor de lux. „Am discutat cu partenerii de la PSD şi avem determinarea, cele două partide, să ducem mai departe bătălia. Cît timp voi fi prim-ministru, nu voi accepta ca acest dezmăţ pe bani publici să se producă în România şi vreau să-i asigur pe toţi care cred în acest principiu că voi merge pînă la capăt pentru ca o asemenea soluţie să fie reglementată în România“, a spus Boc. O eventuală soluţie va fi promovarea de către Guvern a unui proiect de lege prin care va interzice cumulul pensiei cu salariul, act normativ care va fi dezbătut în Parlament în procedură de urgenţă. „Ce vom face? Vom iniţia un proiect de lege prin care vom pune capăt dispreţului faţă de banul public“, a afirmat Boc.

Geoană: Cumularea unor pensii şi salarii de sute de milioane, de neacceptat

La rîndul său, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că soluţia ca Guvernul să înainteze Parlamentului un proiect de lege care să reglementeze cumulul de salarii şi pensii în sectorul de stat era singura legală şi corectă politic, după decizia Curţii Constituţionale. El a apreciat că, în cadrul dezbaterilor parlamentare, se vor găsi şi „nuanţări\" asupra propunerii Guvernului, care să ţină seama de salariaţii bugetari cu venituri sau pensii mici aflaţi sub incidenţa ordonanţei emise de Guvern. El a apreciat ca fiind „dreaptă” încercarea de a se limita „unele cîştiguri abuzive”, prin cumularea salariului şi a pensiei în sistemul bugetar. \"În sine, principiul este bun. Sînt pensii şi salarii care, cumulate, ajung la sute de milioane de lei. Trebuie luată o măsură, sînt chestii de neacceptat pentru un pensionar obişnuit”, a spus Geoană.



12