Curtea de Apel a Marii Britanii decide împotriva eutanasiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Curtea de Apel a Marii Britanii decide împotriva eutanasiei

Monden 01 August 2013 / 00:00 193 accesări

Curtea de Apel a Marii Britanii a respins acţiunile introduse de două persoane cu handicap sever şi care îşi susţineau dreptul la sinucidere asistată medical. Cei doi bărbaţi, dintre care unul, între timp, a decedat, au argumentat că le-a fost încălcat dreptul la viaţa privată şi de familie, aşa cum este garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, pentru că nu li s-a permis să aleagă felul în care vor să moară. Curtea de Apel a stabilit însă că Tony Nicklinson, care era complet paralizat şi a murit în august anul trecut de pneumonie în locuinţa sa, la 58 de ani, nu avea dreptul să-i ceară unui medic să-i pună capăt vieţii. Văduva sa a indicat că doreşte să continue lupta în justiţie. În mod similar, a fost respins şi apelul lui Paul Lamb, paralizat de 23 de ani în urma unui accident rutier.

Curtea de Apel a menţinut astfel decizia de anul trecut a primei instanţe, în sensul că modificarea legii privind eutanasia se cuvine să o facă politicienii, nu judecătorii. În pofida dizabilităţilor fizice permanente şi catastrofale ale celor doi reclamanţi, problema eutanasiei ridică întrebări deosebit de sensibile privind societatea, iar tribunalul nu are jurisdicţie pentru a putea contesta interzicerea eutanasiei prevăzută actualmente de lege. „Parlamentul reprezintă conştiinţa naţiunii în probleme de viaţă şi de moarte, cum sunt avortul sau pedeapsa capitală”, au punctat cei trei magistraţi ai Curţii de Apel.

Paul Lamb, de 57 de ani, a replicat că decizia Curţii nu-i asigură sfârşitul uman şi demn la care spera şi are în vedere să recurgă la Curtea Supremă, împreună cu văduva lui Tony Nicklinson. În schimb, judecătorii i-au dat câştig de cauză unui al treilea bărbat paralizat, prezentat doar ca Martin, care a cerut stabilirea unui cadru juridic mai clar pentru lucrătorii din domeniul medical care îi ajută pe unii pacienţi să moară. Martin doreşte, practic, să i se permită unui medic sau unui asistent medical să-l ajute să meargă în străinătate pentru a muri cu ajutorul unei organizaţii din Elveţia specializate în astfel de situaţii. Soţia sa şi alte rude nu doresc să se implice în acest demers. Martin, vorbind prin intermediul unui soft special, s-a declarat încântat de decizia Curţii de Apel în ce-l priveşte. „Sunt cu un pas mai aproape de a putea decide cum şi când să-mi pun capăt vieţii. Nu pot face acest lucru doar din cauza dizabilităţilor mele fizice. Aproape toate aspectele vieţii mele zilnice sunt în afara puterii mele de control. Vreau cel puţin să-mi pot controla moartea”, a comentat Martin. În Europa, eutanasia este permisă în Belgia, Olanda şi Luxemburg.



12