O decizie istorică, ce poate avea consecinţe la nivel general în SUA, a fost luată de Curtea Supremă din California, care a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex în statul american cu cea mai mare populaţie. Magistraţii americani au dat cîştig de cauză, cu patru voturi pentru şi trei împotrivă, mai multor reclamanţi, printre care se numără şi administraţia oraşului San Francisco, care au afirmat că semnificaţia căsătoriei din Codul Civil, definită drept uniunea dintre o femeie şi un bărbat, este discriminatorie. California devine astfel al doilea stat american după Massachusetts în care căsătoriile între persoane de acelaşi sex sînt legale.
Nicio căsătorie de acest tip nu va putea fi încheiată în următoarele 30 de zile, răstimp în care decizia Curţii Supreme va fi aplicată, însă publicaţia “San Francisco Chronicle” a raportat deja scene cu homosexuali care sărbătoreau şi care se prezentau la primării pentru a se programa pentru ceremonie. Avînd în vedere numărul mare de locuitori ai Californiei, 37 de milioane de persoane, decizia luată joi riscă să aibă repercursiuni mult mai importante în SUA decît legislaţia statului Massachusetts. Curtea Supremă din California este de multă vreme considerată ca fiind una dintre deschizătoarele de drumuri. Celelalte Curţi Supreme îi vor urma cu siguranţă exemplul.
În California trăieşte o optime din întreaga populaţie a SUA. Articolul din Codul Civil considerat discriminatoriu şi contestat de către apărătorii pentru drepturile homosexualilor a fost adoptat prin referendum, în 2000. În 2004, primarul oraşului San Francisco, Gavin Newsom, a bravat legea şi a început să oficieze căsătorii între persoane de acelaşi sex, procedură invalidată ulterior de justiţie. Afacerea a ajuns astfel la Curtea Supremă. Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, care în trecut s-a opus căsătoriilor homosexuale şi a spus că preferă uniunile civile prevăzute deja de legislaţia locală, a indicat că respectă decizia magistraţilor şi că nu va sprijini un amendament din Constituţie destinat a anula decizia Curţii Supreme. Acesta a anticipat astfel o tentativă a grupurilor care se opun căsătoriilor între persoane de acelaşi sex ce vor să propună interzicerea acestora în California, în luna noiembrie, printr-un referendum nou.